P. P. H. U. "KEJ" Spółka Cywilna
Sygneczów 1
32-020 Wieliczka

Tel/fax: (012) 289-65-71
Tel: (012) 289-65-70
E-mail: biuro@kej.pl

Olejki eteryczne

Naturalny olejek eteryczny KEJ

Olejek eteryczny z drzewa sandałowego

SANTALI OLEUM

Informacje ogólne

Należy do najstarszych pachnideł ludzkości. Szerokie zastosowanie w perfumerii - produkcja mydeł, płyny do kąpieli, kremy, szminki, pudry, perfumy. Łagodne właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Do przygotowywania kadzideł. Do leczenia infekcji dróg moczowych np. zapalenie pęcherza moczowego, przeciw rzeżączce po zasięgnięciu opinii lekarza. Do leczenia infekcji płuc, przy suchym, drażniącym i uporczywym kaszlu. Działa uspakajająco. Stosowany przy chronicznym zapaleniu oskrzeli i gardła.

Najlepszymi metodami użycia tego olejku są inhalacje oraz nacieranie nim piersi i gardła. Ze względu na gorzki smak nie nadaje się do płukania gardła.

W kosmetyce - wpływa bardzo korzystnie na różne rodzaje cery i łagodzi różne dolegliwości skóry. W postaci ciepłych kompresów stosowany do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Nadaje się też do cery tłustej z trądzikiem ze względu na walory ściągające i antyseptyczne. Może być dodawany do płynów po goleniu zwłaszcza dla młodych mężczyzn z wysypkami spowodowanymi używaniem golarek - działa kojąco, łagodzi swędzenie skóry i zapobiega rozmnażaniu się bakterii powodujących pojawianie się wysypki. Ze względu na zapach posiada sławę afrodyzjaku.

Zastosowanie

kąpiele, masaże, kompresy, aromatyzacja powietrza.

Materiał pochodzi ze strony www.kej.pl