Olejek cynamonowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Już w wieku XIX olejek cynamonowy cieszył się dużym zainteresowaniem chemików, ze względu na swoje bogate właściwości. To właśnie wtedy odkryto, że w skład cynamonu wchodzi około 60 składników o zróżnicowanym działaniu prozdrowotnym. Niemniej jednak popularność tej niezwykłej rośliny sięga czasów starożytnych. Istnieją wzmianki świadczące o tym, że już starożytni Rzymianie, Grecy, czy też Chińczycy wykorzystywali cynamon w celach leczniczych ciała oraz duszy. Uważano, że olejek z kory cynamonowca posiada rozległe właściwości. Używano go do okadzania domostw, aby wypędzić złe moce, ale również w celach leczniczych. Najczęstszymi dolegliwościami, dla których stosowano cynamon były: przeziębienia, bóle stawów, problemy trawienne, problemy z brakiem apetytu, ogólne osłabienie organizmu, niestrawności, choroby nerek, wychłodzenie organizmu (silne właściwości rozgrzewające) oraz przy leczeniu cukrzycy. Obecnie jest on zaliczany do najsilniej działających antyseptyków.

Zastosowania olejku cynamonowego

Czy wiesz, że cynamon ma nie tylko zastosowanie w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym, stomatologii, perfumeryjnym i kosmetycznym jako olejek cynamonowy z kory lub liści?

Dzisiaj przedstawimy Ci właściwości olejku cynamonowego, który pozyskiwany jest z kory kilkumetrowych drzew cynamonowca dziko rosnących na Sri Lance. Olejek cynamonowy ma ciepły, aromatyczny, słodki zapach i palący, korzenny smak. Często fałszowany jest z olejkiem cynamonowym, który pochodzi z liści. Jest on przede wszystkim tańszy, ma inne zastosowanie i pachnie jak olejek goździkowy.

Warto wiedzieć, że olejek cynamonowy oprócz zastosowania w kosmetyce posiada również szereg właściwości prozdrowotnych. I tak jak w czasach starożytnych, dzisiaj roślina ta, w dalszym ciągu, stosowana jest w celach leczniczych. Olejek cynamonowy działa rozgrzewająco, rozkurczowo oraz biobójczo. Polecany jest przy problemach trawiennych (ułatwia trawienie, działa rozkurczowo), problemach naczyniowo-sercowych, bólach głowy, bólach reumatycznych stawów, przeziębieniu, bólach gardła, wzmożonym kaszlu, czy też dla poprawy krążenia.

Należy pamiętać, że olejek cynamonowy jest silnym alergenem, dlatego też przed użyciem należy wykonać próbę uczuleniową na mały fragment skóry.

Olejek cynamonowy zastosowanie
Olejek cynamonowy jest alergenem. Przed użyciem wykonaj próbę uczuleniową.

Olejek cynamonowy do toniku

Olejek cynamonowy ma właściwości ściągające i rozjaśniające. Można stosować olejek cynamonowy do twarzy jako dodatek do toniku, jednak nie więcej niż dwie krople na jedną aplikację. Pomaga również łagodzić wypryski skórne.

Olejek cynamonowy na włosy – wcierka w skórę głowy

Wykazano, iż olejek cynamonowy ma właściwości łagodzące stany zapalenia skóry głowy, np. zapalenie mieszka włosowego. Proponujemy wymieszać olejek cynamonowy (2—3 krople) z miodem i oliwą z oliwek. Taką miksturę wcieramy w skórę głowy i pozostawiamy na 15 minut. Następnie starannie myjemy głowę delikatnym szamponem, najlepiej o właściwościach łagodzących.

Olejek cynamonowy z kory do kąpieli — przeciw toksynom

Niezwykłe działanie olejku możemy wykorzystać podczas kąpieli. Kąpiel z dodatkiem olejku poprawia ukrwienie skóry, ale też działa rozgrzewająco i pobudzająco. Przyśpiesza eliminacje toksyn ze skóry. Wystarczy dodać do ciepłej wody 3 krople olejku cynamonowego, 5 kropli olejku rozmarynowego oraz 3 krople olejku mandarynkowego lub pomarańczowego. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać olejki z wodą.

Olejek cynamonowy do masażu

Olejek cynamonowy można użyć również do masażu całego ciała, ponieważ wspomaga walkę z cellulitem, oraz ujędrnia skórę. 2 krople olejku cynamonowego dodaj do ulubionego balsamu i okrężnymi ruchami wmasuj w skórę do całkowitego wchłonięcia się preparatu. Po dwóch tygodniach regularnego stosowania zobaczysz, że Twoja skóra jest bardziej elastyczna.

Olejek cynamonowy do odświeżania

Olejek cynamonowy jest składnikiem wielu preparatów do higieny jamy ustnej, jak również środków odświeżających. Ty też możesz przeprowadzić dezynfekcję w swoim domu. Przygotuj kominek do aromaterapii KEJ. Do dwóch łyżeczek wody dodaj 2 krople olejku cynamonowego oraz 5 kropli olejku pomarańczowego. Zapach unoszący się w powietrzu oprócz tego, że zneutralizuje zapachy, w okresie świątecznym nada wyjątkowej aury.

Dodatek do perfum

Olejek cynamonowy tworzy kompozycje zapachowe w otoczeniu z pomarańczą, cytryną, lemongrasem, lawendą i miętą pieprzową. Często w minimalnych ilościach wykorzystywany jest jako dodatek do perfum dla kobiet w celu podkreślenia ich zapachu.

olejek cynamonowy
Olejek cynamonowy wykorzystywany jest jako dodatek do perfum, w celu podkreślenia zapachu.

Preparat na kurzajki i inne choroby skórne

Olejek cynamonowy stosowany jako kompres działa wspomagająco w walce z kurzajkami. Jest też stosowany do preparatów przeciwko wszom czy leczeniu świerzbu skóry.

Sposób na komary

Olejek cynamonowy ma również działanie odstraszające komary. Owady nie lubią tego zapachu, dlatego przed wyjściem na zewnątrz warto skropić swoje ubrania mieszanką olejku z wodą lub olejku z olejem bazowym. Czynność tą należy powtarzać, gdyż olejek, pomimo iż ma intensywny zapach, po pewnym czasie ulatnia.

Czy znasz inne sposoby, w których można wykorzystać olejek cynamonowy? Zostaw komentarz!

Zachęcamy do odwiedzania naszego fanpage’a na Facebooku – bądź na bieżąco z promocjami w internetowym sklepie KEJ!

cynamonowy olejek z kory

Źródła

Kaławaj, Katarzyna, and Marta Kinga Lemieszek. „Prozdrowotne właściwości cynamonu.” Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 21.3 (2015): 328-331.

Józef Góra, Anna Lis. Najcenniejsze olejki eteryczne cz. I. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej (2012): 22-29.