Jak stosować olejek goździkowy w codziennej pielęgnacji?

Olejek naturalny goździkowy otrzymywany jest z pąków kwiatów goździkowca korzennego. Goździkowce to wiecznie zielone drzewo, sięgające nawet 15 metrów wysokości. Jego obficie rozłożysta korona licznie pokryta skórzanymi, ciemnozielonym liśćmi skupia od 5 do 20 kwiatów. Kwiaty te kwitną dwa razy do roku, a owocem jest ciemnoczerwona jedno- lub dwunasienna jagoda. Goździkowiec pochodzi z Indonezji, z wysp zwanych Goździkowymi – obecnie są to Wyspy Maluckie. W Europie pojawił się już w IV w. p. n.e. Ze względu na wysoką cenę przechowywany był w złotych szkatułach. Nieco wcześniej, bo w III w. p.n.e. chińscy kupcy sprowadzili na swój dwór goździkowce. Rozprowadzali je wśród ludności jako drogocenny lek na ból głowy oraz ból zęba. Stosowny był również jako lek na górne drogi oddechowe, przy przeziębieniach i na wzmocnienie odporności. Wykorzystywany był również jako środek do odświeżania oddechu. W Europie stanowiły wartościową przyprawę, jako dodatek do dań podawano goździki na dworach królewskich obok takich przypraw, jak pieprz i cynamon. Znaleziono szerokie zastosowania olejku goździkowego, jako środek żołądkowy, poprawiający trawienie czy dezynfekujący. Z upływem lat, choć plantacje goździkowca pozostawały pod ścisłym nadzorem, a jego pozyskiwanie było utrzymywane w tajemnicy, po otwarciu szlaków morskich przeniesiono uprawę goździkowców na wyspy Zanzibar i Pemba, leżące na Oceanie Indyjskim. Do dzisiejszego dnia wyspy te są największymi eksporterami tego olejku.

Do dzisiaj goździki wykorzystywane są jako przyprawa w kuchni. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi nadają potrawom wyrazisty smak i aromat. Ze względu na swój intensywny smak powinny być używane oszczędnie. Dodawane są zarówno jako przyprawa do dań mięsnych, ryb, jak również do ciast, deserów, ale i konfitur, dżemów, kompotu czy marynowanych warzyw i owoców.

Olejek goździkowy pozyskiwany jest przez destylację pąków kwiatowych goździkowca korzennego z parą wodną, która może trwać nawet do 24 godzin. Pąki te muszą być wysuszone, w zależności od stopnia dojrzałości mają różny skład. Pąki młode, dwu- czy trzymiesięczne, są niedostatecznie wykształcone, dlatego zwierają mniej eugenolu niż czteromiesięczne. Eugenol to naturalny składnik o właściwościach odkażających i znieczulających. Tańszym jest pozyskiwanie olejku eterycznego z pędów, gałązek oraz liści, a nawet z suszonych szypułek goździkowca, niemniej jednak różnią się one nieznacznie zapachem, który jest mniej przyjemny oraz brązowym kolorem – w przeciwieństwie do pozyskiwanego z pąków kwiatowych olejku o jasnej barwie. Skład olejku zależny jest od wielu czynników takich jak: pochodzenie rośliny, okres wegetacji, pogoda, a nawet wilgotność powietrza. Szacuje się, że w tym momencie, można określić 100 składników wchodzących w skład olejku goździkowego.

Czy wiesz, że olejek goździkowy z pąków posiada również wartości kosmetyczne?

Olejek goździkowy to naturalny kosmetyk o szerokim zakresie działania. Ma słodki, korzenny zapach z balsamiczno-owocową nutą. Olejek polecany jest szczególnie do cery problematycznej i tłustej. Pomaga łagodzić wypryski skórne. Należy jednak pamiętać, że olejek ma silne działanie, dlatego nie powinno się go stosować bezpośrednio na skórę.

Jak stosować olejek goździkowy?

Spróbuj dodać 2–3 krople olejku goździkowego do kremu, który stosujesz w codziennej pielęgnacji swojej cery. Olejek goździkowy silnie ściąga pory, dzięki czemu skóra staje się gładka i miękka w dotyku. Ze względu na mocno ściągające działanie olejku goździkowego, nie poleca się go osobom o skórze wrażliwej. Dodatkowo doskonale radzi sobie z plamami potrądzikowymi, może być stosowany jako dodatek do kremu lub możesz stworzyć własny produkt, np. do demakijażu na bazie oleju jojoba z dodatkiem dwóch kropli olejku goździkowego.

Olejek goździkowy do masażu twarzy

Olejek goździkowy z pąków zapobiega również zmarszczkom, możesz dodać go do kremu do cery dojrzałej i wykonać masaż twarzy. Podpowiemy Ci jak wykonać masaż twarzy:

  • gładź czoło opuszkami palców, rozpoczynając od środka w kierunku skroni
  • gładź linię żuchwy, rozpoczynając od podbródka w kierunku uszu
  • delikatnie poklepuj policzki i szyję
  • gładź delikatnie skórę wzdłuż brwi
  • małymi ruchami okrężnymi masuj okolice nosa
  • małymi i spokojnymi ruchami okrężnymi masuj okolice ust i policzków.

Pamiętaj, aby zabieg robić powoli i dokładnie, ponieważ skóra na twarzy jest delikatna i wrażliwa, dlatego wymaga większej uwagi. Zamiast kremu jako bazę możesz użyć odpowiedni olej dobrany do twojego typu cery. Doskonale sprawdza się olej z migdałów lub jojoba, która bardzo dobrze wchłania się w skórę, powodując lepsze działanie kosmetyku.

Olejek goździkowy możesz również używać do masażu całego ciała, jako dodatek do produktów antycellulitowych. Olejek wspomaga walkę z cellulitem, ponieważ pobudza krążenie, powodując rozbicie tzw. skórki pomarańczowej.

Sposób na zdrowe włosy

Olejek goździkowy może być stosowany jako naturalna, wzmacniająca odżywka do włosów. Olejek wymieszaj z oliwą z oliwek. Taką mieszankę wcieraj w wilgotne włosy od nasady aż po same końce. Następnie pozostaw włosy owinięte w gruby ręcznik na 20 minut. Po upływie czasu umyj włosy jak zwykle.

mocne włosy
Olejek goździkowy działa wzmacniająco, wspomaga walkę z przetłuszczaniem się włosów.

Olejek goździkowy można również stosować do kąpieli. Należy wypełnić wannę wodą i dodać 3 klople olejku.

Olejek wykorzystywany jest na szeroką skalę w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ stanowi aromatyczną podstawę dla wielu perfum i wód toaletowych. Wykorzystywany jest również w pastach do zębów oraz środkach do higieny jamy ustnej. Niweluje nieprzyjemne zapachy, dlatego dodawany jest również do odświeżaczy do ust.