Olejek anyżowy 10 ml

14,30 

Na stanie

Olejek eteryczny anyżowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Oleum Anisi

Olejek anyżowy pozyskiwany jest z dojrzałych, wysuszonych i rozdrobnionych owoców anyżu gwiazdkowatego w procesie destylacji z parą wodną. Do jego produkcji nie są wykorzystywane absolutnie żadne substancje chemiczne. Dzięki temu olejek anyżowy ma takie same właściwości jak anyż dlatego jest szeroko wykorzystywany w aromaterapii, lecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

Olejek anyżowy w kosmetyce

Olejek eteryczny anyżowy szeroko używany jest do aromatyzowania past do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej, a także jako składnik męskich wód toaletowych. Na dodatek, sam w sobie posiada właściwości:

  • tonizujące,
  • liftingujące i wygładzające skórę, zapobiegające powstawaniu wyprysków i zmarszczek,
  • skutecznego przeciwutleniacza, w konsekwencji powstrzymując procesy starzenia się skóry,
  • w kompozycjach zapachowych i perfumerii stosowany dla podkreślenia akcentów ziołowo-owocowych,
  • wykorzystywany do produkcji kosmetyków i produktów chemii gospodarczej,
  • usuwa zanieczyszczenia i oczyszcza pory.

Jak stosować olejek anyżowy?

Olejek anyżowy można z powodzeniem stosować odpowiednio do:

  • kąpieli: Do ½ wanny ciepłej wody dodaj 3 krople olejku.
  • masażu: Wymieszaj 2-3 krople olejku z łyżką stołową  dowolnego oleju bazowego, np. arganowego, jojoba,z wiesiołka lub łyżką oliwy z oliwek.
  • kremów, żeli, piankek: dodaj 1 kroplę olejku do kosmetyku.

Właściwości olejku anyżowego w aromaterapii

Olejek anyżowy powszechnie używany jest w aromaterapii, gdzie oprócz kąpieli poleca się stosować go jako dodatek do masażu lub inhalacji w trakcie przeziębienia, grypy, choroby górnych dróg oddechowych, kaszlu, kataru, a także zaburzeń trawiennych. Poza tym można stosować go do łagodzenia stanów skurczowych żołądka i jelit, wzdęć, niestrawności oraz bóli menstruacyjnych*.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Jaki jest skład olejku anyżowego?

    Skład naturalnego olejku eterycznego z jest w rzeczywistości stosunkowo prosty, zawiera on jedynie kilka substancji, z której jedna: Trans-Anethole przeważa. Oprócz niej znaleźć można również niewielkie ilości: Allylanisole, Limonene, Linalool, 3-Caren, Alpha-Pinene naturalnie występujących w surowcu.

  • Jak przechowywać olejek?

    Olejek najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych, w temperaturze niższej niż 25oC
    W niskich temperaturach ulega krystalizacji. Aby przywrócić jego ciekłą konsystencję, włóż butelkę z olejkiem anyżowym na chwilę do ciepłej wody.

  • Porady KEJ

    Olejek anyżowy skutecznie odstrasza nie tylko komary, ale przede wszystkim muchy oraz pchły!

Olejek anyżowy jest bezbarwny lub lekko żółtawy, ma intensywny, charakterystyczny, słodko-ostry zapach z intensywną nutą górną i środkową. W mieszankach aromaterapeutycznych znakomicie komponuje się z olejkami:

  • lawendowym
  • eukaliptusowym
  • pomarańczowym
  • sosnowym
  • rozmarynowym

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek anyżowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:
Nie stosować w dużych dawkach ani przez dłuższy czas.
Nie stosować u kobiet w ciąży i dzieci.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Illicum Verum Fruit/Seed Oil, Limonene*, Linalool*
*naturalnie występujące w surowcu.

Kraj pochodzenia surowca:
Chiny

Numer katalogowy: 8006-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek anyżowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *