Promocja!

Olejek cedrowy 10 ml

11,50 

Olejek eteryczny cedrowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Juniperus virginiana

Olejek cedrowy KEJ pozyskiwany jest z drewna jałowca wirginijskiego, nazywanego również czerwonym cedrem. Wydobywa się go przez destylację drobnych kawałków drewna z przegrzaną parą wodną przez 10-12 godzin. W przeciwieństwie do popularnego, lecz gorszego jakościowo chińskiego olejku cedrowego eterycznego posiada on dużo wyższą zawartość cedrolu i mniej węglowodorów terpenowych.

Właściwości kosmetyczne olejku cedrowego:

Dzięki swojemu wyjątkowemu zapachowi olejek cedrowy wydaje się być niezastąpionym składnikiem męskich i damskich perfum oraz wód toaletowych. Wchodzi także w skład pomadek do ust, kremów, mydeł, pudrów oraz środków czyszczących czy dezynfekujących. Doskonale oczyszcza i tonizuje, a także skutecznie regeneruje przesuszoną i spierzchniętą skórę. Stosowany może być też na włosy hamując ich wypadanie. Sam w sobie posiada właściwości:

  • tonizujące, oczyszczające
  • rozpuszcza i usuwa zanieczyszczenia, oraz jednocześnie wzbogaca skórę składnikami odżywczymi
  • ściągające
  • łagodzi wypryski skórne
  • unikalny składnik perfum oraz wielu kosmetyków naturalnych, zwłaszcza dla mężczyzn,
  • polecany do każdego typu skóry, również do suchej, wiotkiej i ze zmarszczkami
  • używany jest w różnych obszarach kosmetologii m.in. do pielęgnacji twarzy, rąk, włosów i paznokci
  • przeciwdziała przetłuszczaniu się i wypadaniu włosów
  • zwalcza cellulit

 Olejek cedrowy – zastosowanie:

  • w kąpieli: Wlej do ½ wanny ciepłej wody 4-6 kropli olejku.
  • podczas masażu: Wymieszaj 3-5 kropli olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka, z pestek winogron lub łyżką oliwy z oliwek.
  • do pielęgnacji skóry i włosów
  • do aromatyzacji powietrza kominkiem: do górnej części wlać wodę i dodać kilka kropli olejku.

Olejek cedrowy w aromaterapii:

Obecnie w medycynie i aromaterapii olejek cedrowy wykorzystywany jest zewnętrznie w formie okładów przy chorobach skórnych takich jak: wysypka, trądzik, łupież oraz jako środek odkażający w inhalacjach przy kaszlu, katarze i schorzeniach układu oddechowego. Poza tym poprzez kąpiele i masaże olejkiem można stosować go aby złagodzić stres, poprawić nastrój i krążenie krwi*.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Jak pachnie olejek z drzewa cedrowego?

    Wirgilijski olejek cedrowy ma intensywny, trwały, słodko-balsamiczny zapach z nutą średnio intensywną, górną

  • Jaki skład ma olejek cedrowy?

    W składzie olejku cedrowego znajdziemy głównie seskwiterpeny. Najważniejsze z nich to α-cedren, β-cedren i tujopsen. Te trzy składniki stanowią w rzeczywistości ponad 50% oleju, pozostałe są węglowodory seskwiterpenowe, których zidentyfikowano ponad 20. Drugą ważną grupą są pochodne tlenowe sekswiterpenów.

  • Porady KEJ

    Olejek cedrowy powinien być przechowywany w temperaturze około 15oC. Często stosuje się go do odstraszania komarów. Co więcej niewiele osób wie, że przez wiele lat wykorzystywany był jako repelent nie tylko na mrówki i korniki, ale także na szczury.

W mieszankach aromaterapeutycznych olejek cedrowy znakomicie komponuje się z olejkami:

  • bergamotowym
  • szałwii hiszpańskiej
  • lawendowym
  • cytrynowym
  • różanym
  • rozmarynowym.

Więcej ciekawostek oraz informacji dotyczących tego na co pomaga olejek cedrowy znajdziesz tymczasem na naszym blogu.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek tymiankowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

 Przeciwwskazania:

  • Bezsprzecznie nie stosować u kobiet w ciąży i dzieci!

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).
Do stosowania zewnętrznego.

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Ingredients/Składniki INCI:
Juniperus Virginiana Wood Oil

Kraj pochodzenia:
USA

Numer katalogowy: 8004-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Polotechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek cedrowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *