Olejek cytrynowy 10 ml

11,00 

Olejek eteryczny cytrynowy KEJ w 100% naturalny, wegański | Citrus Limon Peel Oil

Olejek cytrynowy otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno i wyciskania skórek owoców. Wydajność olejku, jego właściwości organoleptyczne i skład chemiczny zależą od odmian cytryn, stopnia ich dojrzałości, okresu zbioru i regionu uprawy. Ogólnie przyjmuje się, że włoski olejek jest lepszy od południowoamerykańskiego, a nawet kalifornijskiego. Dlatego właśnie w buteleczce z naturalnym olejkiem cytrynowym KEJ znajdziesz zawsze aromat cytryn pochodzących tylko i wyłącznie ze słonecznej Italii.

Olejek cytrynowy do twarzy i na włosy, czyli działanie kosmetyczne:

Opisywany olejek jest częstym składnikiem kosmetyków wybielających oraz odświeżających. Doskonale sprawdza się jako dodatek do toników czy mgiełek do ciała. Dodatkowo, szczególnie polecamy go do cery tłustej, włosów normalnych, a zwłaszcza przetłuszczających się. Sam w sobie olejek cytrynowy posiada jednocześnie właściwości:

  • tonizujące, odświeżające, oczyszczające, ściągające
  • wykorzystywany jest m.in. w przemyśle perfumeryjnym do produkcji wód toaletowych i perfumowania produktów kosmetycznych. Damskim perfumom nadaje lekkość i świeżość, męskim w połączeniu z olejkiem bergamotowym, pomarańczowym i neroli tworzy tzw. cytrusowy typ zapachu
  • udrażnia pory skórne
  • delikatnie rozjaśnia skórę i wybiela przebarwienia
  • łagodzi wypryski skórne
  • dodaje blasku cerze matowej, gdyż pomaga usunąć martwy naskórek
  • działa ujędrniająco, a nawet pomaga zwalczyć cellulit
  • wzmacnia paznokcie
  • wygładza blizny
  • pomaga w pozbyciu się kurzajek, odcisków i brodawek.

Jak stosować olejek cytrynowy?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 2-3 krople olejku
  • podczas masażu: wymieszaj 2-3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka, z pestek winogron lub łyżką oliwy z oliwek
  • do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Właściwości aromaterapeutyczne olejku cytrynowego:

Obecnie w aromaterapii olejek cytrynowy wykorzystuje się jako środek obniżający ciśnienie krwi, działający odświeżająco i odkażająco. Bez wątpienia powinien znajdować się w każdej apteczce aromaterapeutycznej jako bezpieczny środek do inhalacji lub masażu przy zmęczeniu, zdenerwowaniu, przeziębieniu, katarze, grypie, czy infekcji gardła. Dodany do kąpieli lub w formie kompresów pomaga łagodzić na przykład stany zapalne skóry, opryszczkę oraz egzemy. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność składników fototoksycznych nie należy stosować olejku na skórę bezpośrednio przed ekspozycją na słońce, gdyż może wystąpić wtedy słaba rekreacja uczuleniowa*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku cytrynowym?

  • Olejek cytrynowy a owady

    Jedną z wielu zalet olejku jest fakt, że nie tylko odstrasza komary, ale także muchy, kleszcze, a nawet gryzące i szybko rozmnażające się meszki.

  • Wpływ na psychikę i stan emocjonalny

    Masaże i kompresy z olejkiem pomogą osobom z zespołem napięcia przedmiesiączkowego PMS, na dodatek pobudzą mózg w stanach apatii oraz zamętu emocjonalnego, a także zmniejszą uczucie strachu i niepokoju.

  • Porady KEJ

    Naturalny olejek eteryczny cytrynowy ma niestabilny skład chemiczny, dlatego szczególnie w jego przypadku zdecydowanie warto przechowywać go w ciemnym, chłodnym miejscu (preferowana temperatura 5-15oC) i odpowiednim opakowaniu. Nie bez powodu olejki KEJ oferowane są tylko w buteleczkach z wysokiej jakości, ciemnego szkła. Godny uwagi jest fakt, że olejek cytrynowy często fałszowany jest tańszym, syntetycznym cytralem. Do celów aromaterapeutycznych powinno używać się wyłącznie olejku tłoczonego i niemodyfikowanego chemicznie.

Olejek cytrynowy w kompozycjach aromaterapeutycznych łączy się odpowiednio z olejkiem:

  • eukaliptusowym
  • geraniowym
  • jałowcowym
  • lawendowym
  • różanym
  • z kopru włoskiego
  • ylangowym.

Olejek cytrynowy posiada świeży, wyraźny, cytrusowy zapach z wysoką nutą. Co ciekawe często wykorzystuje się go jako środek do odkażania podstrunnicy w gitarach oraz czyszczenia mebli. Więcej cennych informacji dotyczących zastosowań i cech olejku cytrynowego znajdziesz już teraz odwiedzając na nasz blog.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek anyżowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:

  • Należy bezwzględnie przestrzegać zasady by nie stosować olejku u osób o skłonnościach do reakcji alergicznych i na skórę, która ma być wystawiona na działanie promieni słonecznych i lamp UV.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę.

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Citrus Limon Peel Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*, Citronellol*, Farnesol*, Geraniol*

* naturalnie występujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
Włochy

Numer katalogowy: 8011-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek cytrynowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *