Olejek goździkowy z pąków 10 ml

12,00 

Olejek eteryczny goździkowy z pąków KEJ – w 100% naturalny, wegański | Eugenia Caryophyllus Bud Oil

Olejek goździkowy otrzymywany jest poprzez 8-24 godzinną destylację rozdrobnionych i wysuszonych do wilgotności 12-16% pąków kwiatowych goździkowca korzennego z parą wodną. Dodatkowo stosuje się powtórną destylację wody podestylacyjnej, tzw. kohobację aby uzyskany olejek zachował jak najwięcej właściwości goździków. W obydwu procesach nie uczestniczą żadne substancje chemiczne, a sama wydajność olejku jest bardzo wysoka. Warto także zaznaczyć, że obecnie olejek ten uznawany jest z jeden z ważniejszych, naturalnych środków antymikrobowych i antyseptycznych.

Główne właściwości kosmetyczne:

Olejek goździkowy z pąków szeroko wykorzystywany jest w produkcji przeciwbólowych preparatów stomatologicznych. Jednocześnie zawierają go również parafarmaceutyki przeciwbólowe, żołądkowe, maści rozgrzewające i przeciwbólowe do leczenia nerwobóli i reumatyzmu. Olejek szczególnie polecamy do cery tłustej i problematycznej. Dodatkowo wzmacnia strukturę włosa, można stosować go jako dodatek do maseczki lub odżywki do włosów. Sam w sobie posiada także wiele innych, cennych właściwości:

  • wchodzi w skład past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej,
  • niweluje przykry zapach,
  • silnie ściąga pory skóry,
  • wykorzystywany do produkcji perfum,
  • polecany do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej,
  • łagodzi wypryski skórne,
  • opóźnia efekty starzenia,
  • wspomaga walkę z cellulitem, ujędrnia.

Zastosowania olejku goździkowego

  • w kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 3 krople olejku.
  • do masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka lub łyżką oliwy z oliwek.
  • podczas pielęgnacji skóry.

Olejek goździkowy w aromaterapii

Obecnie w aromaterapii olejek goździkowy stosuje się ze względu na działanie odkażające, przeciwbólowe, ułatwiające trawienie, rozkurczowe, wiatropędne, rozgrzewające i pobudzające. Polecany jest na przykład do inhalacji przy różnego rodzaju infekcjach, przeziębieniu, problemach dróg oddechowych, a także zmęczeniu umysłowym. Masaż lub kąpiel z dodatkiem olejku mogą łagodzić bóle reumatyczne, artretyczne, nerwobóle, zaburzenia trawienne, nudności, czy wzdęcia*.

Co jeszcze warto wiedzieć o naturalnym olejku eukaliptusowym?

  • Jak stosować olejek goździkowy na ból zęba?

    Z uwagi na wysoką (ponad 70%) zawartość eugenolu – organicznego związku chemicznego o działaniu przeciwbólowym i antyseptycznym olejek goździkowy już w XV wieku stosowany był jako antidotum na ból zęba. W obecnych czasach zdecydowanie najlepszym sposobem na ból jest wizyta u dentysty i takie zachowanie rekomendujemy. Doraźnie jednak, można posiłkować się przykładając do bolącego zęba wacik nasączony goździkowym naturalnym olejkiem eterycznym.

  • Gdzie kupić olejek eteryczny goździkowy?

    Olejek goździkowy z pąków bez wątpienia najbezpieczniej kupować od zaufanych dostawców: producentów, aptek, sklepów zielarskich. Olejek goździkowy KEJ tak jak inne olejki został przebadany dermatologicznie, jest wegański, zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP, a jego jakość jest regularnie kontrolowana w naszym laboratorium. Niestety olejek z pąków jest coraz częściej fałszowany i sprzedawany jako „olejek goździkowy”, w podobnej cenie będąc de facto olejkiem goździkowym z liści – tańszym w produkcji, ale gorszym, o ostrzejszym zapachu i nie posiadającym tak skutecznych właściwości aromatoterapeutycznych.

  • Olejek goździkowy na meszki

    Charakterystyczny skład chemiczny i właściwości olejku powodują, że uznawany jest on za jeden z najlepszych, naturalnych repelentów odstraszającym meszki i komary

  • Porady KEJ

    Nawanianie powietrza w mieszkaniu z użyciem olejku pobudza i rozjaśnia umysł. Poza tym działa jak delikatny afrodyzjak.

Olejek ma trwały, intensywny, korzenny, słodki zapach z balsamiczno-owocową nutą środkową. Jest bezpieczny, nawet dla osób ze skłonnościami alergicznymi. W mieszankach komponuje się odpowiednio z olejkiem:

Więcej cennych informacji i ciekawostek z pewnością znajdziesz na naszym blogu.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u kobiet w ciąży. Użyty w nadmiarze może spowodować podrażnienie skóry.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:

Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol*
* naturalnie występujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
Indonezja

Numer katalogowy: 8008-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek goździkowy z pąków 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *