Promocja!

Olejek grejpfrutowy 10 ml

5,00 

Olejek eteryczny grejpfrutowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Citrus Grandis Peel Oil

Olejek grejpfrutowy pozyskiwany jest przez wyciskanie, metodą tłoczenia na zimno lub odwirowywanie świeżych skórek owoców. Jego wzmacniające i odżywiające właściwości sprawiają, że olejek stał się powszechnie stosowanym domowym remedium na depresję i wyczerpanie nerwowe.

Działanie kosmetyczne olejku grejpfrutowego

Jako kosmetyk, naturalny olejek grejpfrutowy doskonale nadaje się do cery tłustej i problematycznej. Jest pomocny w walce z pomarańczową skórką i niechcianymi rozstępami. Stosowany w masażach dodatkowo wspomaga kuracje odchudzające. Sam w sobie posiada właściwości:

  • wspomagające porost włosów,
  • tonizujące
  • idealny do kosmetyków,
  • łagodzi wypryski skórne,
  • polecany do cery tłustej,
  • oczyszcza pory skórne, reguluje wydzielanie sebum,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • stosowany pomocniczo przy rozstępach i cellulicie,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • ma działanie antyoksydacyjne.

Jak stosować olejek stosować grejpfrutowy?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 3-5 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 3-5 kropli olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka lub łyżką oliwy z oliwek.
  • przy pielęgnacji skóry.

Olejek grejpfrutowy w aromaterapii:

Obecnie w zastosowaniach domowych i aromaterapeutycznych, olejek grejpfrutowy przedstawiany jest jako taki, który ma działanie przeciwdepresyjne, przeciwbólowe i moczopędne. Inhalacja lub kąpiel z olejkiem łagodzi migreny pochodzenia nerwicowego, polepsza nastrój, poprawia samopoczucie jednocześnie przywracając żywotność. Dodatkowo może mieć wpływ na przyspieszenie procesu odchudzania oraz stabilizację stanów depresyjnych. Co ciekawe olejek ten wykorzystywany jest nawet w czasie na przykład terapii odwykowej, przy narkomanii i alkoholizmie*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku grejpfrutowym?

  • Jak przechowywać naturalny olejek grejpfrutowy?

    Olejek jest substancją silnie skoncentrowaną i mimo, że jest nietoksyczny, niedrażniący i u większości osób nie wywołuje reakcji alergicznych jego trwałość w szklanej buteleczce jest stosunkowo krótka, dlatego zawsze po użyciu należy ją dokładnie zakręcić i odstawić do ciemnego miejsca, najlepiej o temperaturze poniżej 25oC

  • Cena olejku grejpfrutowego

    Wydajność tłoczenia w porównania do innych cytrusów jest bez wątpienia bardzo mała – z 1 tony skórek grejpfruta, pochodzących z odpadu po produkcji soków otrzymujemy jedynie 1,2 kg olejku. Dlatego też jest sporo droższy od innych olejków cytrusowych. Warto zwrócić na to uwagę i ograniczyć zaufanie, zwłaszcza jeśli jakiś producent oferuje olejek grejpfrutowy w takiej samej cenie jak pomarańczowy, czy cytrynowy.

  • Porady KEJ

    Zapach olejku grejpfrutowego wydobywający się z kominka lub dyfuzora skutecznie łagodzi stres i skutki wyczerpania nerwowego, a także oczyszcza powietrze i niszczy drobnoustroje. Sprawdzi się znakomicie po ciężkim dniu, zwłaszcza takim, o którym będziemy chcieli jak najszybciej zapomnieć, gdyż kosztował nas wiele nerwów i wyczerpał nasze siły. Olejek grejpfrutowy warto mieć zawsze w pobliżu.

Więcej ciekawostek, zastosowań i właściwości olejku znajdziesz tymczasem na naszym blogu.

Olejek grejpfrutowy pachnie świeżo, cytrusowo, gorzko-słodko. Posiada nutę wysoką i odpowiednio komponuje się z olejkiem:

  • cedrowym
  • bergamotowym
  • geraniowym
  • lawendowym
  • cytrynowym
  • różanym
  • rozmarynowym
  • ylangowym.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ, olejek grejpfrutowy został przebadany dermatologicznie i zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania: Nie stosować na skórę, która ma być wystawiona na działanie promieni słonecznych i lamp UV.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się przede wszystkim wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Citrus Grandis Peel Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*
* naturalnie występujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
USA

Numer katalogowy: 8021-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek grejpfrutowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *