Promocja!

Olejek jodłowy 10 ml

10,00 

Olejek eteryczny jodłowy KEJ – w 100% naturalny i wegański |  Abies Alba Leaf Oil

Olejek jodłowy otrzymywany jest z igieł, gałązek i kory jodły białej. Świeży surowiec zaraz po rozdrobnieniu jest poddawany destylacji z parą wodną przez około 5 godzin. Przy wspomnianym procesie nie są używane żadne substancje chemiczne, dodatkowo produkcja olejku nie obciąża środowiska, gdyż surowiec pozyskiwany jest wyłącznie z odpadów przemysłu drzewnego. Warto wiedzieć, że jodły źle znoszą zanieczyszczone powietrze oraz tereny przemysłowe, dlatego kupując organiczny olejek jodłowy mamy pewność, że jest on bezpieczny i pochodzi z prawdziwie czystego środowiska.

Teraz w niższej cenie z uwagi na termin ważności upływający 11.2022

Działanie kosmetyczne olejku jodłowego:

Ze względu na swój skład chemiczny olejek jodłowy wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i chemii gospodarczej. Często występuje jako jeden ze składników płynów do kąpieli, mydeł, dezodorantów, odświeżaczy powietrza, detergentów, środków czystości, czy środków dezynfekujących o zapachu leśnym i balsamicznym. Olejek z jodły pospolitej doskonale radzi sobie z niedoskonałościami cery, zwłaszcza tłustej i mieszanej. Sprawdza się także jako dodatek do kosmetyków odświeżających stopy. Sam w sobie posiada na przykład właściwości:

  • perfumujące (występuje w męskich kompozycjach perfumeryjnych o zapachu leśnym, chypre, fougere)
  • koryguje przykry zapach stóp,
  • dokładnie oczyszcza cerę przetłuszczającą się,
  • łagodzi wypryski skórne, zaczerwienienia i inne niedoskonałości, które pojawiają się na skórze,
  • ujędrnia i wygładza skórę,
  • stosowany w: produktach do pielęgnacji cery problematycznej, szamponach, kosmetykach do pielęgnacji stóp,
  • niweluje problem przetłuszczania się i wypadania włosów,
  • widocznie wygładza skórę i zapobiega jej wiotczeniu,
  • działa odmładzająco i regenerująco,
  • zwalcza wolne rodniki.

Jak stosować olejek jodłowy?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 10 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowegojojoba, z wiesiołka, z pestek winogron.
  • w aromaterapii: wlej 4-6 kropli do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą
  • do nawaniania pomieszczeń: przy użyciu kominków zapachowych oraz dyfuzorów

Olejek jodłowy w aromaterapii

Obecnie w aromaterapii olejek jodłowy polecany jest do inhalacji w infekcjach górnych dróg oddechowych, przy przeziębieniu, grypie, gorączce, katarze, uporczywym kaszlu, czy bólu gardła. Jednocześnie kompresy oraz kąpiele z olejkiem jodowym łagodzą objawy zaburzeń nerwicowych, stanów wyczerpania nerwowego, bezsenności i bólu głowy. Według przekazów naukowych masaż z użyciem olejku z jodły pospolitej zmniejsza bóle mięśniowe, reumatyczne i artretyczne, a jego właściwości pobudzające krążenie krwi mogą nawet pomóc przy problemach z naczyniami krwionośnymi*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku jodłowym?

  • Na co pomaga olejek jodłowy?

    Olejek jodłowy przede wszystkim posiada wyjątkowe właściwości kosmetyczne. Działa także pobudzająco i odświeżająco zwłaszcza na zmęczony umysł i skołatane nerwy. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do inhalacji mających pomóc przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz do masaży rozluźniających powtarzające się napięcia mięśniowe.

  • Który olejek wybrać?

    Olejki jodłowe dzielą się na trzy główne rodzaje, w zależności od surowca, z którego są pozyskiwane, tj. olejek z jodły pospolitej, olejek z jodły balsamicznej, olejek z jodły syberyjskiej. W rzeczywistości, z uwagi na ich bardzo zbliżony skład i właściwości wszystkie trzy mają takie samo zastosowanie i są polecane w równym stopniu.

  • Jak pachnie olejek jodłowy?

    Z pewnością zapach olejku jodłowego KEJ jest dla większości osób wyjątkowo przyjemny. Jest świeży, balsamiczny, nieco słodkawy, typowo przypominający igły jodłowe. Nuta dolna – bazowa.

W mieszankach aromaterapeutycznych olejek odpowiednio komponuje się z olejkami:

  • lawendowym
  • rozmarynowym
  • sosnowym
  • majerankowym
  • cytrynowym
  • cedrowym.

Więcej zawsze aktualnych informacji znajdziesz już teraz na naszym blogu.

Tak jak inne olejki KEJ, olejek z jodły pospolitej został również przebadany dermatologicznie, sprawdzony w naszym laboratorium i zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę.

W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:

Abies Alba Leaf Oil, Limonene*
* naturalnie wytępujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
kraje byłej Jugosławii, Bułgaria, Rumunia

Numer katalogowy: 8014-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek jodłowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *