Olejek lawendowy 10 ml

21,00 

Olejek eteryczny lawendowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Lavandula Angustifolia Oil

Olejek lawendowy KEJ otrzymywany jest przez destylację świeżo ściętego, kwitnącego ziela z parą wodną. W trakcie procesu, trwającego 1,5 godziny, nie są używane żadne związki chemiczne, dlatego olejek posiada tak silny aromat i zachowuje wyjątkowe właściwości lawendy. Olejek ma działanie silniejsze nawet od samego wyciągu z lawendy i we współczesnej medycynie stosowany jest jako środek uspokajający, rozkurczowy, przeciwbólowy i przeciwdrobnoustrojowy. Surowiec, z którego tworzymy nasz olejek pochodzi z ekologicznych plantacji znajdujących się na terenie południowej Francji.

Właściwości kosmetyczne olejku z lawendy

Olejek eteryczny z lawendy jest obecnie szeroko wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i chemii gospodarczej. W większości męskich wód kolońskich, toaletowych i płynach po goleniu lawenda stanowi podstawową, silną nutę zapachową. Naturalny olejek lawendowy nadaje perfumom, mydłom i eleganckim kosmetykom efektu świeżości i czystości. Sam w sobie jest jednym z najcenniejszych olejków eterycznych dlatego dopasowuje się do każdego typu skóry i włosów. Ma właściwości łagodzące oraz nawilżające, a także przyśpiesza regenerację naskórka, stąd polecany jest dla osób z cerą problematyczną. Głęboko nawilża, wyrównuje pracę sebum, widocznie zmniejszając zmarszczki. Olejek korzystnie wpływa na włosy, wzmacnia je oraz nadaje im blasku i dodatkowo:

  • działa odmładzająco na skórę i zmniejsza zmarszczki,
  • normuje błyszczenie skóry i zapobiega powstawaniu wyprysków,
  • stymuluje przyrost komórek i normuje wytwarzanie łoju skórnego,
  • stosowany przy cellulicie i rozstępach skóry,
  • łagodzi podrażnienia skóry po opalaniu,
  • zalecany do normalnej, suchej, tłustej i dojrzałej skóry,
  • polecany do pielęgnacji włosów suchych i tłustych,
  • pomaga regenerować włosy zniszczone,
  • hamuje łysienie i tonizuje porost włosów.

Jak stosować olejek lawendowy?

  • w kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 6 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka.
  • przy pielęgnacji skóry i włosów
  • w aromaterapii
  • do nawaniania pomieszczeń przy użyciu dyfuzorów oraz kominków zapachowych.

Olejek lawendowy zastosowanie w aromaterapii

W aromaterapii olejek używany jest na szeroką skalę jako środek uspokajający, poprawiający nastrój, łagodzący depresję i lęk, czy usuwający zmęczenie. Może także pomagać przy bólach głowy, bólach migrenowych, a w połączeniu z innymi naturalnymi olejkami eterycznymi działać antyseptycznie. Doświadczalnie udowodniono, że rozpylenie w powietrzu olejku lawendowego i linalolu zmniejsza nadpobudliwość. Właściwości odkażające olejku decydują o używaniu go do inhalacji w chorobach jamy ustnej, gardła oraz górnych dróg oddechowych. Zewnętrznie w formie okładów może pomóc przy nerwobólach, bólach mięśniowych, potłuczeniach, a także oparzeniach słonecznych. Dodany do kąpieli wyraźnie poprawia ukrwienie skóry*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku z lawendy?

  • Na co stosuje się olejek lawendowy?

    Lawenda, a w szczególności naturalny olejek lawendowy bardzo skutecznie odstraszają owady, w tym kleszcze, mole, komary, a także pchły i mrówki. Dodatkowo w formie okładu można przykładać go bezpośrednio na miejsca ukąszeń, ugryzień, użądleń, a nawet na siniaki gdyż może zmniejszyć obrzęk i bolesność.

  • Gdzie i jaki olejek lawendowy kupić?

    Olejki eteryczne warto kupować tylko od zaufanych producentów. Niestety pod szyldem olejku lawendowego często sprzedawany jest olejek lawandynowy lub olejek spikowy. Zdarzają się też przypadki domieszek syntetycznego linalolu lub octanu linalilu. Zdecydowanie najcenniejszym i mającym najszersze zastosowanie jest naturalny olejek lawendowy. Z uwagi na fakt, że z jednej tony surowca otrzymuje się go dwukrotnie mniej niż spikowego i trzykrotnie mniej niż lawandynowego, cena organicznego olejku jest czasem dwu lub trzykrotnie wyższa niż zamiennika. Równie ważny jest także kraj pochodzenia surowca: olejek prowansalski jest bardziej ceniony od bułgarskiego.

  • Porady KEJ

    Jeśli masz niskie ciśnienie, olejek lawendowy rozpylony w sypialni może działać lekko usypiająco. Poza tym wielokrotne doświadczenia wskazują, że olejek lawendowy skutecznie uspokaja, łagodzi gniew, a nawet pomaga tym, którzy odczuwają trudną do określenia niestabilność uczuciową.

Wyrób posiada charakterystyczny, kwiatowo-ziołowy zapach z delikatną nutą owocową i drzewną. Olejek lawendowy najlepiej łączyć odpowiednio z olejkiem:

Tak jak inne olejki KEJ, olejek lawendowy posiada aktualne badania dermatologiczne i zarejestrowany jest w europejskiej bazie CPNP.

Więcej ciekawych informacji o lawendzie, olejku i jego zastosowaniu znajdziesz już teraz na naszym blogu.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u kobiet w ciąży.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Lavandula Angustifolia Oil, Linalool*, Geraniol*, Limonene*, Citronellol*, Coumarin*
* naturalnie występujący w surowcu. 

Kraj pochodzenia:
Francja

Numer katalogowy: 8010-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek lawendowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *