Olejek lemongrasowy 10 ml

14,20 

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej KEJ – w 100% naturalny, wegański | Cymbopogon Flexuosus Herb Oil

Olejek lemongrasowy otrzymywany jest przez destylację świeżej lub podsuszonej trawy z parą wodną przez okres około 1-3 godzin. W trakcie tego procesu nie są stosowane żadne produkty chemiczne, przez co olejek z trawy cytrynowej KEJ zachowuje swoje szczególne cechy. Obecnie przez swoje właściwości odkażające jest często stosowany w lecznictwie jako środek przeciwdrobnoustrojowy do odświeżania i dezynfekowania różnych powierzchni.

Działanie kosmetyczne olejku z trawy cytrynowej

Olejek z trawy cytrynowej jest szeroko wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym do aromatyzowania dezodorantów, popularnych perfum, mydeł, detergentów, a nawet produktów chemii gospodarczej. W związku ze swoim silnym działaniem ściągającym jest często dodawany do kremów regenerujących zwiotczałą skórę oraz do kremów przeciwtrądzikowych. Sam w sobie olejek lemongrasowy KEJ skutecznie oczyszcza skórę twarzy, jest pomocny w walce z niedoskonałościami skóry, a także ma właściwości:

  • zmniejszające rozszerzone pory
  • zalecany do skóry z niedoskonałościami – wypryskami i zaskórnikami
  • pomaga w pozbyciu się trądziku
  • ujędrniające skórę zwiotczałą po nagłym schudnięciu,
  • stosowany do niwelowania przebarwień skóry,
  • działa odświeżająco i dezynfekująco.

Jak stosować olejek z trawy cytrynowej?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 2-3 krople olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 1-2 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka.
  • w aromaterapii: wlej 1-2 kropli do wypełnionej ciepłą wodą sauny kosmetycznej
  • przy pielęgnacji skóry
  • do nawaniania pomieszczeń przy użyciu kominków oraz dyfuzorów

Właściwości olejku z trawy cytrynowej w aromaterapii

Aromaterapia od lat poleca olejek lemongrasowy jako dodatek do kąpieli i masażu, które mogą łagodzić bóle mięśniowe, poprawić krążenie krwi, a także pomóc w zaburzeniach trawienia, kolkach jelitowych i niestrawności. Przede wszystkim jednak jest używany do inhalacji w infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, kaszlu i gorączce. Dodatkowo ma właściwości uspokajające*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku z trawy cytrynowej?

  • Olejek z trawy cytrynowej, a owady

    Olejek lemongrasowy bardzo skutecznie odpędza owady, zwłaszcza komary i kleszcze. Jest częstym dodatkiem do różnego rodzaju preparatów odstraszających insekty oraz mieszanek powstających na bazie naturalnych repelentów.

  • Jak pachnie olejek lemongrasowy?

    Zapach olejku z trawy cytrynowej jest bardzo intensywny, świeży, cytrynowy z wyraźną gorzką, a nawet ziołową nutą. Ma żółtą, bądź czerwonobrązową barwę. Co ważne przez swój skład chemiczny powinien być przechowywane w dokładnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze 10-20oC.

  • Porady KEJ

    Olejek z trawy cytrynowej na pewno warto mieć w swoim biurze, także tym domowym. Stosowany do nawaniania powietrza kompaktowym dyfuzorem zmniejszy pobudzenie nerwowe, stres, a nawet bóle głowy. Dodatkowo jeśli będzie potrzeba odstraszy komary.

  • Olejek lemongrasowy a olejek z trawy cytrynowej – czy to to samo?

    Odpowiedź na to pytanie nie do końca jest jednoznaczna. Z definicji olejek lemongrasowy to inaczej olejek palczatki cytrynowej lub właśnie olejek trawy cytrynowej. W rzeczywistości różnice dotyczą jedynie pochodzenia surowca, z którego wytwarzany jest olejek i jego rodzaju. Najcenniejszą odmianą palczatki jest Cymbopogon Flexuosus używany do produkcji olejku lemongrasowego KEJ. W handlu często spotyka się także olejki wytworzone z zachodnio-indyjskiej Cymbopogon citratus oraz pochodnych odmiany Cymbopogon, które są znacznie tańsze i gorsze jakościowo przez występowanie w nich mircenu – niekorzystnego węglowodoru monoterpenowego.

W mieszankach aromateraputycznych olejek trawy cytrynowe komponuje się odpowiednio z olejkiem:

  • geraniowym
  • lawendowym
  • rozmarynowym.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek lemongrasowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Więcej informacji  o olejku lemongrasowym znajdziesz już teraz na naszym blogu.

Przeciwwskazania:

  • Użyty w nadmiarze może powodować podrażnienie skóry. Nie stosować u kobiet w ciąży.

Uwaga: Olejek ma bardzo silne działanie! Ze względu na intensywny zapach i drażniący wpływ na skórę należy stosować go w niewielkim stężeniu. Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Cymbopogon Flexuosus Herb Oil, Citral*, Geraniol*, Linalool*, Limonene*, Citronellol*, Eugenol*
* naturalnie występujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
Gwatemala

Numer katalogowy: 8027-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek lemongrasowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *