Olejek majerankowy 10 ml

20,70 

Olejek eteryczny majerankowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Origanum Majorana Herb Oil

Olejek majerankowy otrzymywany jest metodą destylacji świeżego lub suszonego ziela, liści i kwitnących wierzchołków z parą wodną. Znane i potwierdzone działanie przeciwdrobnoustrojowe olejku, porównywalne z olejkiem cynamonowym i goździkowym powoduje, że olejek jest częstym składnikiem maści stosowanych w niedrożności zapalnej nosa, maści  przeciwreumatycznych oraz kropli do płukania jamy ustnej.

Działanie kosmetyczne olejku majerankowego

W przemyśle perfumeryjnym olejek majerankowy jest używany jako składnik nut ziołowo-korzennych w męskich wodach toaletowych. Dodatkowo może złagodzić ślady po nabitych siniakach. Jego hiszpańska odmiana pełni funkcje aromatyzujące dla mydeł i szamponów, a także wchodzi w skład mieszanek przyprawowych produktów spożywczych. Sam w sobie olejek majerankowy posiada właściwości:

  • tonizujące i oczyszczające
  • łagodzi wypryski skórne
  • jest składnikiem płynów do płukania ust.

Jak stosować olejek majerankowy?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 5-7 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowegojojoba, z wiesiołka, z pestek winogron lub łyżką oliwy z oliwek.
  • do inhalacji: wlej 2 krople do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą
  • przy pielęgnacji skóry.

Olejek majerankowy – zastosowanie w aromaterapii

Obecnie w aromaterapii olejek majerankowy polecany jest szczególnie do łagodzenia stanów lękowych i wyciszenia nadmiernych emocji z uwagi na swoje właściwości uspokajające, rozluźniające, rozgrzewające i przeciwbólowe. Rozgrzewająca wieczorna kąpiel z dodatkiem olejku majerankowego może ułatwić zasypianie. Kompresy oraz masaże dodatkowo łagodzą nerwobóle, bóle pochodzenia reumatycznego, skurczów mięśniowych, a przede wszystkim tych spowodowanych sforsowaniem po znacznym wysiłku fizycznym. Same inhalacje (zwłaszcza w połączeniu z olejkiem eukaliptusowym) mogą być pomocne przy w przeziębieniach, zwłaszcza gdy dokucza nam gęsty katar i zatkane zatoki*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku majerankowym?

  • Inne właściwości olejku majerankowego

    Olejek majerankowy bardzo dobrze wpływa na psychikę i stan emocjonalny. Stosowany w kąpieli czy nawaniany w pomieszczeniach może zmniejszyć stres i niepokój, urazy emocjonalne, nawet te głębsze oraz uspokoić nieco osoby nadpobudliwe. Nie wolno jednak przesadzać, zbyt długa inhalacja może prowadzić aż do lekkiego otępienia umysłowego.

  • Gdzie kupić olejek majerankowy?

    Olejki do aromaterapii warto kupować jedynie u sprawdzonych producentów i w aptekach, także tych internetowych. Wiele oferowanych na rynku olejków to w rzeczywistości produkty o niskiej jakości, które jedynie zapachem przypominają prawdziwe, organiczne olejki eteryczne. Tak jak inne olejki KEJ, olejek majerankowy został przebadany dermatologicznie. Posiada wszystkie niezbędne certyfikaty, jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP, a surowiec, z którego pochodzi został pozyskany z ekologicznych plantacji.

  • Porady KEJ

    Kochasz morze, ale płynąc statkiem odczuwasz dyskomfort? Spróbuj sobie pomóc w naturalny sposób, zabierz ze sobą olejek majerankowy i sprawdź jak pomocny może być przy łagodnych objawach choroby morskiej.

W kompozycjach zapachowych i aromaterapeutycznych olejek majerankowy łączy się najlepiej przede wszystkim z olejkiem:

  • lawendowym,
  • mandarynkowym,
  • rozmarynowym.

Olejek majerankowy posiada aromatyczny, ziołowo-korzenny zapach oraz średnio intensywną nutę górną. Powinien być przechowywany w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10-20oC.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u małych dzieci i u kobiet w ciąży. Użyty w nadmiarze może wywołać ospałość.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Origanum Majorana Herb Oil, Linalool*, Limonene*, Eugenol*, Geraniol*
* naturalnie występujący w surowcu.

Numer katalogowy: 8025-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek majerankowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *