Olejek paczuli 10 ml

31,00 

Olejek eteryczny paczuli KEJ – w 100% naturalny, wegański | Pogostemon Cablin Leaf Oil

Olejek paczulowy pozyskuje się z suszonych, sfermentowanych liści tej egzotycznej rośliny przez destylację z przegrzaną parą wodną. Proces ten trwa od 6 do 24h i nie uczestniczą w nim żadne substancje chemiczne. Tak długa destylacja konieczna jest z uwagi na występowanie w olejku składników wysokowrzących. Olejku z paczuli nie uzyskuje się ze świeżego ziela przez bardzo niską wydajność takiego procesu. Jego głównym odbiorcą, przez swój niepowtarzalny zapach jest przemysł perfumeryjny.

Olejek paczulowy jako perfumy – właściwości

Olejek paczulowy ze swoim intensywnym, bardzo trwałym, drzewnym zapachem warunkuje stosowanie go jako dominującego składnika w wielu różnych kompozycjach zapachowych. Dodatkowo w innych typach perfum pełni rolę utrwalacza zapachu. W przemyśle kosmetycznym paczula używana jest do perfumowania mydeł, a także produktów o specjalistycznym działaniu maskując skutecznie inne zapachy pochodzące od składników kosmetyku. Poza tym olejek paczuli ma właściwości:

  • łagodzące wypryski skórne,
  • wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym jako dominująca nuta kompozycji o zapachu orientalnym, chypre i fougere
  • stosowany w przemyśle kosmetycznym do perfumowania mydeł i produktów kosmetycznych
  • wykazuje działanie ściągające i tonizujące,
  • zwalcza cellulit,
  • ujędrnia, regeneruje skórę po szybkiej utracie wagi,
  • poprawia stan skóry i przesuszonych włosów,
  • jest naturalnym środkiem przeciwpotnym i dezodoryzującym,
  • dobrze komponuje się z olejkiem szałwiowym, geraniowym, lawendowym, z drzewa herbacianego, cytrynowym, cedrowym, jałowcowym i sosnowym.

Jak stosować olejek paczuli?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 2 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 1-2 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka.
  • do inhalacji: wlej 1-2 kropli olejku do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą.
  • podczas pielęgnacji skóry i włosów.

Olejek paczuli aromaterpia

Wiele publikacji naukowych traktuje olejek paczuli jako kompleksowy środek o cechach przeciwstresowych, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych, przeciwgorączkowych oraz uodparniających. Dlatego właśnie stosuje się go tak powszechnie w aromaterapii. Działa łagodząco w stanach niepokoju, lęku, wyczerpania nerwowego i wszelakich problemów spowodowanych stresem i przedłużającym się napięciem nerwowym. Ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe olejku z paczuli z powodzeniem można stosować do leczenia problemów skórnych takich jak: trądzik, popękana skóra, łupież a nawet grzybica. Do masażu i kąpieli używany jest przy chorobach związanych z zatrzymywaniem się płynów w organizmie i cellulicie. Ze względu na silne działanie powinien być stosowany po konsultacji z lekarzem lub aromaterapeutą*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku paczuli?

  • Na co jeszcze pomaga olejek paczuli?

    Olejek z paczuli poza wspomnianymi właściwościami ma pewną charakterystyczną cechę – w małych ilościach uspokaja, poprawia nastrój i wycisza, ale jeśli przesadzimy z ilością wdychanego olejku może on nas niezdrowo pobudzić, a nawet odebrać apetyt.

  • Olejek paczuli na mole

    Ziele paczuli ma silne właściwości insektycydowe. Na wiele gatunków owadów działa odstraszająco, a nawet bójczo. Olejek paczuli nie daje aż takich możliwości, ale całkiem skutecznie odstraszy mole. Długo utrzymujący się zapach spowoduje, że insekty wyniosą się na dłużej.

  • Jak pachnie olejek paczuli?

    Olejek paczulowy charakteryzuje się mocno drzewnym, orientalnym zapachem z ziemistym tonem. Bardzo trwała, intensywna nuta dolna słodko-balsamiczna oraz korzenno-owocowa.

  • Porady KEJ

    W niektórych książkach można znaleźć informacje, iż olejek paczuli uznawany jest za afrodyzjak, który normuje popęd płciowy. Wynika to prawdopodobnie z jego oddziaływania na system endokrynologiczny oraz określanego przez niektórych wyzywającego zapachu. Uwaga! Jeśli zapach olejku Ci nie odpowiada… nie używaj go 🙂 nic na siłę!

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek paczuli został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:

  • Olejek o silnym działaniu, nie stosować więcej niż 2 krople na jeden zabieg.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Pogostemon Cablin Leaf Oil, Eugenol*, Limonene*, Farnesol*
* naturalnie występujące w surowcu.

Numer katalogowy: 8033-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek paczuli 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *