Olejek sosnowy 10 ml

10,80 

Olejek eteryczny sosnowy KEJ – w 100% naturalny, wegański | Pinus Sylvestris Oil

Olejek sosnowy KEJ otrzymywany jest przez 5-6 godzinną destylację z parą wodną cetyny, czyli igieł i gałązek sosny zwyczajnej. W czasie tego procesu nie są dodawane żadne substancje chemiczne, dlatego olejek z sosny zachowuje swoje niezwykłe właściwości. Obecnie olejek ten często wchodzi w skład preparatów farmaceutycznych pomagających w dolegliwościach wątroby i układu moczowego oraz syropach przeciwkaszlowych, także tych wykonywanych domowym sposobem.

Właściwości olejku sosnowego

Olejek sosnowy wykorzystywany jest często do aromatyzowania produktów kosmetycznych i chemii gospodarczej, takich jak mydła, płyny do kąpieli, płyny do prania, dezodoranty, odświeżacze pomieszczeń, a także środki czystości czy dezynfekujące. Dodatkowo olejek często stosowany jest nie tylko jako składnik męskich perfum o zapachu leśnym, chypre i fougere, ale nawet damskich znakomicie komponując się z dodatkami konwalii, jaśminu czy roży lub brzoskwini. Sam w sobie olejek ma właściwości:

  • odświeżająco-dezodorujące,
  • regenerujące skórę,
  • pomocny przy niedoskonałościach skóry – wypryskach,
  • w małych ilościach łagodzi podrażnienia skóry,
  • można go łączyć z olejkiem eukaliptusowym, lawendowym, cedrowym, rozmarynowym, szałwiowym, mięty pieprzowej i olejkami korzennymi.

Jak stosować olejek sosnowy?

  • w kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 10 kropli olejku.
  • do masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka, z pestek winogron lub łyżką oliwy z oliwek.
  • do inhalacji: wlej 3-4 krople olejku do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą
  • podczas nawaniania pomieszczeń przy użyciu dyfuzorów
  • do nawilżacza powietrza z funkcją dyfuzji olejków eterycznych
  • przy pielęgnacji skóry.

Olejek sosnowy aromaterapia

Opisywany olejek używany jest od lat w medycynie głównie z uwagi na swoje działanie wykrztuśne, bakteriobójcze i rozkurczowe. Stosuje się go przede wszystkim do inhalacji przy nieżycie krtani lub garda, katarze, kaszlu. Masaż z użyciem olejku z sosny działa rozgrzewająco, a okłady mogą łagodzić objawy chorób skóry. W rzeczywistości olejek ten to jeden z bezpieczniejszych i najczęściej używanych olejków w aromaterapii. Działa silnie odświeżająco, relaksuje, regeneruje ciało i umysł, pomaga przy objawach apatii i bezsenności. Dodatkowo często zaleca się stosowanie olejku sosnowego KEJ już po przebytej chorobie (przeziębieniu, infekcji górnych dróg oddechowych), w ramach rekonwalescencji, gdyż wspomniane zabiegi mogą mieć pozytywny wpływ na odporność organizmu*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku sosnowym?

  • Na co pomaga olejek sosnowy?

    Olejek sosnowy może być pomocny także przy obawach reumatyzmu, rwy kulszowej czy artretyzmu, głównie przez swoje właściwości rozgrzewające. Nie bez przyczyny dodawany jest często do maści przeciwgośćcowych i przeciwko nerwobólom.

  • Olejek sosnowy do prania

    Czasem zdarza się, że ubrania przejdą nieprzyjemnym i trudnym do usunięcia zapachem, tzw. stęchlizny. Dodając kilka kropli eterycznego olejku sosnowego możesz skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego odoru nie niszcząc tkanin. Ponadto olejek może pomóc przy wywabianiu plam. Dla pewności na początku możesz na starszej części garderoby wypróbować działanie olejku i zmieszać go w buteleczce z atomizerem z ciepłą wodą, a następnie taką mieszaniną spryskać ubranie.

  • Jak pachnie olejek sosnowy?

    Olejek z sosny charakteryzuje się intensywną nuta środkową, świeżym, łagodnym i charakterystycznym zapachem igliwia, bez ostrej nuty terpentyny. Według wielu zapach sosny przywodzi na myśl bezkresne lasy i wzbudza przez to poczucie wolności.

  • Porady KEJ

    Przy wyborze olejku sosnowego zalecamy daleko idącą ostrożność! Niektóre z nich mogą być toksyczne, dlatego tak ważne jest sprawdzanie botanicznej nazwy surowca, z którego pochodzi olejek. Zdecydowanie warto unikać olejku z sosny karłowatej (pinus pumilio)

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek sosnowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:

  • Stosowany w nadmiarze może spowodować podrażnienie skóry, zwłaszcza wrażliwej. Olejek może delikatnie podnosić ciśnienie.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Pinus Sylvestris Oil, Limonene*

*naturalnie występujący w surowcu.

Numer katalogowy: 8003-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek sosnowy 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *