Olejek lawendowy — zapach Prowansji

Na południu Francji roztacza się malownicza kraina znana z fantastycznej kuchni, oliwnych gajów a nade wszystko – z przepięknego widoku pól obsianych lawendą. To Prowansja, jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych Zachodniej Europy. Unosząca się woń kwiatów i dźwięk zapracowanych pszczół towarzyszą tu nam na każdym kroku. Ciepłe, letnie wieczory, znakomite wina, gościnność gospodarzy i niepowtarzalny klimat wiejskiej sielanki – kto raz odwiedzi Prowansje, chce tu wrócić jak najszybciej!

Prowansja słynie z upraw lawendy. To tutaj rosną zioła, które po zebraniu przemierzają wiele tysięcy kilometrów, aby w naszym laboratorium stać się najwyższej jakości olejkiem eterycznym. O bogactwie właściwości olejku lawendowego przeczytasz w tym artykule!

Olejek lawendowy — płynne złoto z Prowansji

Olejek lawendowy uzyskiwany jest w procesie destylacji z parą wodną świeżo ściętych kwiatów. Jest bezbarwną lub lekko żółtą cieczą, o świeżym, kwiatowo-ziołowym zapachu. Uważany jest za wyjątkowy m.in dlatego, że to właśnie dzięki niemu narodziła się dziedzina nauki zwana aromaterapią.

Eteryczny olejek lawendowy na kartach historii

Już w starożytności Grecy i Rzymianie rozkochali się w kąpielach z dodatkiem olejku lawendowego. Wzmianki o nim pojawia się nawet w Biblii. Następnie przez wieki używany był niemal wyłącznie w charakterze perfum, aż czasu, gdy znakomity francuski chemik René-Maurice Gattefossé… oparzył się w swoim laboratorium.

Pan Gattefossé, wiedziony instynktem naukowca, nałożył na poparzoną skórę eteryczny olejek lawendowy. Jego przypuszczenia sprawdziły się – rany zagoiły się szybciej. Dowiodło to właściwości antyseptycznych i leczniczych olejku lawendowym. Chemik kontynuował swoje badania w wojskowych szpitalach podczas I Wojny Światowej.

Zamienniki olejku lawendowego — czy warto?

Substytut olejku lawendowego, czyli olejek spikowy i lawendynowy są znacznie tańsze, ale ich właściwości są o wiele uboższe. Wykorzystanie znalazły w produkcji chemii gospodarczej oraz aromatyzowania tanich kosmetyków jak płyny do kąpieli, mydła, szampony. Prawdziwy olejek lawendowy, czyli ten pozyskiwany z kwiatów, ma zdecydowanie bogatszy skład, aromat i – oczywiście – zastosowanie zdrowotne.

Olejek lawendowy zawiera ponad 100 różnych związków chemicznych, nie sposób więc omówić nawet części z nich. Za wyjątkowe właściwości i unikalny zapach odpowiada m.in: limonen, kamfora, linalol i liczne etery, estry i ketony.

Butelka z ciemnego szkła obok kwitnącej lawendy
Olejek eteryczny z lawendy jest szeroko wykorzystywany w aromaterapii

Właściwości zdrowotne olejku lawendowego

Źródła naukowe wymieniają długą listę właściwości leczniczych olejku eterycznego z lawendy. Dobroczynny wpływ na zdrowie zawdzięcza m.in wysokiej aktywności przeciwbakteryjnej. Czyni go to alternatywą dla antybiotykoterapii np. w leczeniu bakterii z rodzaju Enterococcus sp. opornych na wankomycynę. Dodatkowo wykazano, że olejek lawendowy łączony z innymi olejkami eterycznymi – m.in cedrowym, grejpfrutowym, pomarańczowym, szałwiowym – wzmacnia swoje działanie bakteriobójcze. W badaniach laboratoryjnych negatywnie wypadła jednak mieszanina olejku lawendowego i olejku z trawy cytrynowej.*

Kolejną niezwykle cenioną właściwością olejku lawendowego jest aktywność przeciwgrzybiczna. Badania wykazały, że hamuje on wzrost także tych gatunków grzybów odpowiedzialnych za choroby u ludzi.

Liczne źródła donoszą także o antyoksydacyjnym działaniu zarówno ekstraktu z lawendy, jak i olejku eterycznego. Ta cecha pozwala na stosowanie olejku lawendowego w celu konserwacji żywności zawierającej tłuszcze. Co ciekawe z punktu widzenia kosmetologii – zarówno wodny ekstrakt z lawendy jak i związki zawarte w olejku, chronią skórę przed stresem oksydacyjnym.

W domowym zaciszu dobroczynne działanie olejku lawendowego najłatwiej – i najprzyjemniej! – wykorzystać w aromaterapii.

Aromaterapia, czyli o bogactwie zastosowania olejku eterycznego z lawendy

Olejek lawendowy to jeden z najcenniejszych, ale i najczęściej stosowanych olejków eterycznych w aromaterapii. Wykorzystywany jest np. do masażu, kąpieli czy kompresów i inhalacji. Prócz wymienionych już właściwości leczniczych, olejek lawendowy jest nieoceniony w trosce o zdrowie psychiczne. Znany jest z właściwości antydepresyjnych, pomaga uśmierzyć napięcie lękowe, a kropelka olejku lawendowego na poduszce wspomaga w walce z bezsennością.

Właściwości aromaterapeutyczne olejku lawendowego przedstawia poniższa ikonografika. Zwróć uwagę, na jak wiele sposobów możesz wykorzystać płynne złoto Prowansji!

Infografika nt olejek lawendowy właściwości w aromaterapii
Kliknij, aby powiększyć || To tylko niektóre ze schorzeń, na które pomocny może się okazać olejek eteryczny z kwiatów lawendy

Olejek lawendowy w trosce o piękno

Do tak licznych zastosowań olejku eterycznego dopisać należy jego wpływ na kondycję skóry i włosów. Zarówno ekstrakt jak i olejek eteryczny z lawendy jest uznanym składnikiem kosmetyków. Aby w pełni wykorzystać moc drzemiącą w tym zielu, zobacz jak stosować olejek lawendowy na skórę, twarz i stopy.

Jak stosować olejek lawendowy na trądzik?

Olejek lawendowy to uznany składnik w pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Stosowany w połączeniu z kremem, serum czy olejem bazowym normuje pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu zapobiega nadmiernemu błyszczeniu się skóry i zapobiega rozwojowi bakterii trądzikowych. Właściwości antyseptyczne i przyśpieszające gojenie się ran to zbawienie w przypadku aktywnych zmian trądzikowych.

Czy olejek lawendowy można zatem stosować bezpośrednio na skórę?

Tak – olejek lawendowy jako nieliczny można stosować w postaci kompresu bezpośrednio na rany lub zmiany trądzikowe. Chcąc szybko pozbyć się pojedynczych wyprysków, nasącz wacik olejkiem i przyłóż do nieprzyjaciela, którego chcesz jak najszybciej pożegnać.

Olejek lawendowy – sprzymierzeniec cery dojrzałej

Cera dojrzała także powinna polubić się z olejkiem lawendowym. Dzięki swoim właściwościom ujędrniającym, pomaga on zapobiegać powstawaniu zmarszczek. Na uwagę zasługuje też silnie działanie antyoksydacyjne, tak istotne w spowolnieniu procesu starzenia się skóry.

Właśnie dlatego olejek eteryczny to częsty składnik kosmetyków anti-age. Samodzielnie możesz dodać kropelkę do swojego ulubionego kremu lub serum.

Infografika nt olejek lawendowy właściwości w pielęgnacji cery dojrzałej i trądzikowej
Kliknij, aby powiększyć || Olejek lawendowy to niezastąpiony element kosmetyczki

Zażegnaj problem z wypadaniem włosów

Olejek lawendowy pomoże też w problemie wypadających włosów. Bogactwo naturalnych składników pobudza cebulki do wzrostu. Ponadto działa wyciszająco na gruczoły łojowe, co pomaga w walce z szybkim przetłuszczaniem się włosów. Do ulubionego szamponu lub płukanki możesz dodać kilka kropli olejku lawendowego. Stosuj regularnie, a już wkrótce zauważysz poprawę kondycji skalpu i włosów!

Olejek lawendowy doskonale radzi sobie także z suchym łupieżem. Proponujemy przygotować specjalna mieszankę, którą należy wetrzeć w skórę głowy.

Jak przygotować mieszankę?

Do oleju bazowego np. arganowego, jojoba lub wiesiołka dodaj 4 krople olejku lawendowego oraz 4 krople olejku geraniowego. Składniki dokładnie wymieszaj i rozprowadź na skórze głowy. Olejem możesz też pokryć włosy na całej długości, szczególnie skupiając się na końcówkach. Po upływie minimum 10 minut, mieszankę starannie zmyj szamponem. Pierwsze efekty kuracji zobaczysz już po kilku zastosowaniach!

Lawendowa pielęgnacja stóp

Olejek lawendowy to jeden z naturalnych sposobów na popękane pięty. Do ciepłej wody dodaj ok. 10 kropli olejku lawendowego. Dla wzmocnienia kuracji można użyć też olejku arganowego lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną kąpiel możesz stosować po zabiegach pedicure, aby dodatkowo zmiękczyć skórę i przyspieszyć gojenie się ewentualnych ran.

Gdy woda stanie się zimna, wysusz dokładnie stopy, zaaplikuj nawilżający krem do stóp oraz włóż bawełniane skarpety. Już po pierwszym zabiegu skóra będzie gładsza, a same stopy będą wyglądały estetycznie. Lawendowa kuracja na stopy pomoże też w problemach z potliwością i przykrym zapachem.

Gałązka lawendy leżąca obok świecy nawiązuje do przyjemnych odczuć podczas aromaterapii
Aromaterapia z wykorzystaniem olejku eterycznego z lawendy to prawdziwa uczta dla zmysłów

W trosce o ciało i ducha – masaż o zapachu lawendy

Tak liczne właściwości olejku lawendowego sprawiają, że jest jednym z najczęściej wykorzystywanych olejków eterycznych w mieszankach do masażu.

Olejek lawendowy nawilża, ujędrnia i odmładza skórę. Ma zastosowanie w walce z cellulitem, żylakami i stanami zapalnymi skóry. Ponadto masaż z dodatkiem olejku lawendowego daje ulgę w bólach mięśniowych, reumatycznych, menstruacyjnych.

Unoszący się w trakcie masażu aromat lawendy pielęgnuje także ducha. Taki zabieg z pewnością docenią osoby cierpiące na migreny, odczuwające zmęczenie i ociężałość umysłową.

Masaż to ukojenie po trudnym dniu

Niezliczone właściwości olejku lawendowego z pewnością doceni każdy po długim dniu w pracy. Spraw, aby ukochana osoba poczuła głęboki relaks, odprężenie i uwolnienie od stresu. W tym celu przygotuj mieszankę oleju bazowego z olejkiem lawendowym i delikatnie wymasuj ciało partnera. Zgaszone światło i delikatna muzyka jak najbardziej wskazane!

Jak rozcieńczyć olejek lawendowy?

Czysty olejek lawendowy można stosować na zmiany skórne, ale do masażu zdecydowanie lepiej sprawdzi się mieszany z olejem bazowym. Dodaj nie więcej niż 4 krople olejku lawendowego do łyżki stołowej np. oleju z pestek winogron. Nanieś na skórę rozgrzanymi dłońmi.

Infografika o mieszaniu olejku eterycznego z lawendy z olejami bazowymi i innymi olejkami
Kliknij. aby powiększyć || Mieszając kilka olejków eterycznych w oleju bazowym możesz stworzyć swoją własną, unikalną kompozycję zapachową. Jej właściwości zależą od proporcji użytych składników

Olejek lawendowy – zastosowanie w domu

Liczne właściwości bakterio- i grzybobójcze sprawiają, że olejek lawendowy powszechnie stosowany jest także przez miłośników ekologicznego sprzątania. Kilka kropli olejku i wybrany detergent pomoże w myciu podłóg i starciu kurzy.

O innych pomysłach na zastosowanie olejków eterycznych w domu przeczytasz w kategorii Domowe porady.

Olejek lawendowy na mole

Czy znasz babciny sposób na uporczywe szkodniki w szafie? Do małych, materiałowych saszetek włóż zasuszone kwiaty lawendy skropione olejkiem i umieścić je pomiędzy ubraniami. Jeśli nie posiadasz zasuszonych kwiatów, po prostu nasącz wacik lub tkaninę olejkiem lawendowym. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się moli z garderoby, ale i odświeżysz zapach ubrań.

Olejek lawendowy to doskonały wybór na początek przygody z aromaterapią. Jego charakterystyczny, łagodny zapach lubi większość osób, a dzięki niezliczonym zastosowaniom niemal każdy znajdzie dla niego zastosowanie. W komplecie z dyfuzorem lub kominkiem ceramicznym stworzy niepowtarzalny, uniwersalny prezent.

Olejek lawendowy firmy KEJ kupisz w naszym sklepie internetowym

Bibliografia:

  • Najlepsze olejki eteryczne. Moja aromaterapia. Iwna Konopacka-Brud, Władysław S. Brud, 2021
  • *Skład chemiczny i aktywność biologiczna lawendy lekarskiej. Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska, Maria Swarcewicz, 2014
  • Rola aromaterapii w medycynie. Zygmunt Zdrojewicz, Katarzyna Minczakowska, Krzysztof Klepacki, 2014