Olejek pichtowy KEJ 10 ml

11,50 

Olejek eteryczny pichtowy KEJ – w 100% naturalny, wegański |  Abies Sibrica Oil

Olejek pichtowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną drobnych igieł, gałązek lub szyszek odmiany jodły występującej w tajdze syberyjskiej (jodły syberyjskiej). Podczas procesu w wyniku którego uzyskiwany jest olejek jodły syberyjskiej nie są stosowane żadne substancje chemiczne, dzięki czemu zachowuje on swoje wyjątkowe właściwości. Skład chemiczny olejku pichtowego jest podobny do olejku z jodły białej KEJ.

Olejek pichtowy – właściwości

Podobnie jak inne olejki pochodzące z jodeł pospolitej, białej, balsamicznej olejek pichtowy stosowany jest głównie w medycynie i aromaterapii. Mimo to posiada dodatkowe właściwości kosmetyczne, które mogą pomóc między innymi w pielęgnacji skóry, widocznie ją odmładzając, hamując proces tworzenia się zmarszczek i wiotczenie, a także usuwając trądzik i opryszczki. Sam w sobie olejek pichtowy ma właściwości:

  • wygładzania zmarszczek oraz zapobiegania pojawianiu się nowych,
  • wymiata wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
  • niweluje wypryski skórne i ogranicza błyszczenie skóry,
  • działa na skórę nawilżająco, sprawiając, że odzyskuje ona elastyczność,
  • wchodzi w skład kremów przeciwzmarszczkowych i odmładzających, a także męskich kompozycji perfumeryjnych o zapachu leśnym, balsamicznym,
  • dobrze harmonizuje z olejkami – lawendowym, rozmarynowym, sosnowym, majerankowym, cytrynowym, cedrowym.

Jak stosować olejek pichtowy?

  • do kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 20 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 5 kropli olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego np. arganowego, jojoba, z wiesiołka, migdałowego lub z pestek winogron.
  • do inhalacji: wlej 4-5 kropli olejku do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą
  • przy nawanianiu powietrza używając nawilżaczy powietrza z funkcją dyfuzji olejków eterycznych, kominków zapachowych, a także klasycznych dyfuzorów
  • podczas pielęgnacji skóry.

Olejek pichtowy zastosowanie

Wiele opracowań naukowych uznaje olejek pichtowy jako taki, który w rzeczywistości posiada szereg właściwości wspomagających leczenie. Zgodnie z nimi znajduje on zastosowanie jako środek przeciwdrobnoustrojowy, wykrztuśny, uodparniający, a także przeciwbólowy i relaksujący. W aromaterapii używany jest przede wszystkim podczas infekcji górnych dróg oddechowych, katarze, bólu gardła czy uporczywym kaszlu. Dobrze komponuje się zmieszany w inhalacjach z olejkiem sosnowym wzmacniając działanie*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku z jodły syberyjskiej?

  • Jak pachnie olejek pichtowy?

    Zapach olejku pichtowego jest nieco inny niż zapach olejku jodłowego. Jest on wprawdzie równie intensywnie leśny i świeży, ale posiada wyczuwalną nutę korzenno-tłuszczową. Warto dla porównania powąchać kilka olejków, gdyż tylko te w 100% organiczne będą wyróżniać się wspomnianą cechą.

  • Skutki uboczne użycia olejku pichtowego

    Olejek pichtowy można stosować jedynie zewnętrznie i przy zastosowaniu się do wytycznych nie powinny wystąpić żadne efekty uboczne. Z uwagi jednak na swój skład chemiczny bezsprzecznie nie może być on stosowany przez kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia. W porównania do innych olejków jodłowych, olejek pichtowy ma wysoką zawartość octanu bornylu.

  • Porady KEJ

    Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić olejek pichtowy to uważaj na częste podróbki, które jedynie udają w 100% naturalne produkty. Olejek z jodły syberyskiej występuje często w sprzedaży jako syntetyczny octan izobornylu, który otrzymuje się z kamfenu (dwupierścieniowy terpen), a nie z destylacji igieł jodły.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek pichtowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Olejek dostępny także w butelkach z ciemnego szkła o pojemności: 30 ml i 50 ml.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u kobiet w ciąży i dzieci poniżej 3 roku życia.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Abies Sibirica Oil, Limonene*, Linalool*, Citronellol*
* naturalnie występujący w surowcu.

Numer katalogowy: 8020-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek pichtowy KEJ 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *