Oleje kosmetyczne – właściwości roślinnych olejów w kosmetyce

Oleje roślinne to ciekłe tłuszcze powstające z różnych części roślin – nasion, owoców, kiełków lub pestek. Z chemicznego punktu widzenia są to związki gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, połączone charakterystycznym wiązaniem estrowym. W swojej strukturze zawierają długie, alifatyczne łańcuchy węglowe. My jednak preferujemy to bardziej romantyczne podejście do rzeczywistości, w którym oleje roślinne stanowią płynne złoto natury, bogate w niezliczone, cenne dla naszego zdrowia i urody składniki. W tym artykule dowiesz się, jakie cenne właściwości kosmetyczne kryją w sobie oleje roślinne oraz jak możesz je wykorzystać!

Oleje kosmetyczne, ich rola i właściwości

Kwasy tłuszczowe, sebum i podstawowe pojęcia z dziedziny chemii

Nie sposób omówić zastosowań i właściwości olejów kosmetycznych bez używania pewnych pojęć z obszaru kosmetologii i chemii. Aby zrozumieć, ile drogocennych właściwości skrywają w sobie oleje roślinne, należy powtórzyć kilka lekcji ze szkoły.

Lekcja 1.
Temat: Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe (KT) to podstawowy związek chemiczny wchodzący w skład oleju. Różnią się od siebie długością łańcucha węglowego oraz rodzajem wiązań między poszczególnymi grupami węglowymi. Każdy olej – zarówno roślinny jak i zwierzęcy – to mieszanina różnych kwasów tłuszczowych. Proporcja kwasów nasyconych i nienasyconych decyduje o właściwościach danego oleju, dlatego poświecimy chwilę temu zagadnieniu.

Kwasy tłuszczowe (KT) różnią się od siebie liczbą i rodzajem wiązań w cząsteczce. KT nasycone nie zawierają podwójnych wiązań, a w temperaturze pokojowej związki te najczęściej są ciałami stałymi. Oleje z przewagą KT nasyconych to m.in smalec, masło, wosk czy śmietana. Wśród olei roślinnych, przewagą kwasów nasyconych charakteryzuje się olej palmowy i kokosowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają w swojej budowie wiązania podwójne. Najczęściej w temperaturze pokojowej mają ciekłą konsystencję. W obrębie kwasów nienasyconych wyróżniamy dwie podgrupy: jednonienasycone (tzw. omega-9) oraz wielonienasycone (omega-6 i omega-3). Jednymi z najbardziej cenionych w kosmetologii kwasów tłuszczowych są kwasy linolowy (LA) i α-linolenowy (ALA), które występują m.in. w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, sezamowym, z pestek winogron, arachidowym, z wiesiołka, z kiełków pszenicy.

Podział kwasów tłuszczowych (KT)

Lekcja 2.
Temat: Budowa i funkcje skóry – gruczoły łojowe

Gruczoły łojowe to przęcherzykowate gruczoły umieszczone na powierzchni całej skóry (z wyjątkiem np. czerwieni wargowej, zewnętrznych narządów płciowych czy brodawki sutkowej. Gruczołów tych nie ma także na dłoniowej powierzchni ręki oraz na podeszwie stóp). Ich zadaniem jest produkcja łoju (sebum), a czynność gruczołów regulowana jest m.in przez poziom hormonów płciowych oraz czynniki zewnętrzne, takie jak nakładane na skórę kosmetyki.

Sebum – łój skórny – wróg czy przyjaciel?

Sebum to mieszanina trójglicerydów kwasów tłuszczowych, wolnych kwasów tłuszczowych, skwalenu i innych związków chemicznych.

Ma za zadanie chronić skórę przed nadmierną utratą wody (Transepidermalna ucieczka wody – TEWL) oraz zapobiegać rozwojowi bakterii i grzybów. Powstawanie sebum na powierzchni skóry jest więc zjawiskiem naturalnym i pożądanym, natomiast zarówno jego niedobór jak i nadmiar prowadzą do powstawania różnych problemów.

Mieszanina sebum, potu, ceramidów i innych związków chemicznych tworzy na powierzchni naskórka tzw. płaszcz hydrolipidowy, stanowiący barierę między skórą a środowiskiem zewnętrznym. Jego dobrostan jest więc niezwykle ważny dla zdrowia skóry.

Sebum wytwarzane przez gruczoły łojowe zawiera m.in. kwasy tłuszczowe, wosk i cholesterol
Nadmierne wydzielanie sebum

Na nadmierną pracę gruczołów łojowych narażona jest przede wszystkim strefa T – czoło, nos broda. Przyczynami nadprodukcji sebum mogą być m.in:

  • zaburzenia hormonalne
  • wiek niemowlęcy i okres dojrzewania
  • niedobór witamin, m.in. A i B6
  • pogoda: wysoka temperatura, suchość powietrza
  • wysiłek fizyczny
  • tarcie i nacisk na powierzchnię skóry
  • nieprawidłowa dieta

Nadmierne wydzielanie się sebum może w konsekwencji prowadzić do rozwoju łojotokowego zapalenia skóry, sprzyja też rozwojowi zapaleniu mieszków włosowych i trądziku. Można przyjąć ogóle uproszczenie, w którym nadmierna produkcja sebum jest domeną cery tłustej, a niedobór sebum charakteryzuję cerę suchą.

Niedobór sebum

Jeśli nasza skóra produkuje zbyt mało sebum, można mówić o jego niedoborze. Taki stan również jest niekorzystny, ponieważ sebum chroni skórę i zapewnia jej odpowiedni poziom nawilżenia. Przyczyny niedoboru sebum to na przykład:

  • nieprawidłowa pielęgnacja (przesuszające alkohole, nadmiar składników matujących i hamujących wytwarzanie sebum)
  • zaburzenia hormonalne
  • wiek (po 40 r.ż. produkcja sebum znacznie spada)

Przedłużająca się ograniczona praca gruczołów łojowych może prowadzić do rozwoju m.in. atopowego zapalenia skóry. Skóra, która produkuje zbyt mało sebum jest przesuszona, cienka i wrażliwa.

Powstawanie sebum działa na zasadzie popytu i podaży. Jeżeli ze skóry usuniemy jego warstwę np. podczas mycia, gruczoły łojowe dostają sygnał do wzmożonej pracy i produkcji nowej porcji sebum.

Mechanizm ten z wiekiem jest coraz mniej skuteczny. Gruczoły łojowe osób po 40 r.ż. produkują coraz mniej sebum, a ich skóra staje się bardziej podatna na nadmierną utratę wody oraz uszkodzenia wynikające z niekompletnego płaszcza hydrolipidowego.

Lekcja 3.
Temat: Simila similibus solvuntur. Emulsja, emulgatory, micele.

W chemii obowiązuje zasada: podobne rozpuszcza podobne (Simila similibus solvuntur). Sebum składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczonych, tak jak oleje roślinne.

Oleje roślinne mają dzięki temu dwie niezwykle ważne funkcje:

  • oczyszczanie skóry z nadmiaru sebum
  • dostarczenie skórze niezbędnych składników oraz przejęcie roli sebum w budowie płaszcza hydrolipidowego, zwłaszcza w przypadku permanentnego niedoboru sebum

Emulsje i emulgatory

Emulsja to dwufazowy układ dyspersyjny niemieszających się wzajemnie cieczy polarnej i niepolarnej. Do jej powstania konieczny jest emulgator, który łączy obie fazy w postaci miceli z hydrofobowymi i hydrofilowymi częściami.

Hydrofobowe – bojące się wody – rozpuszczalne w tłuszczach
Hydrofilowe – lubiące wodę – rozpuszczalne w wodzie

W uproszczeniu możemy więc przyjąć, że dwie niemieszające się ze sobą ciecze – np. olej i wodę – możemy połączyć dodając do nich trzeci składnik. Emulgator to taka substancja chemiczna, która rozpuszcza się zarówno w cieczy polarnej (woda) jak i niepolarnej (olej). Zmieszanie tych trzech związków prowadzi do powstania czasowo stabilnej, jednolitej mieszaniny zwanej emulsją. Emulsją jest większość stosowanych przez nas kosmetyków, np. kremy, mleczka, maści.

Ciecz polarna + ciecz niepolarna + emulgator = emulsja

Oleje kosmetyczne i ich właściwości

Po takiej powtórce możemy już przejść do meritum! To krótkie omówienie składu i funkcji sebum oraz podstawowego podziału kwasów tłuszczowych będzie nam potrzebne, aby dobrze zrozumieć właściwości kosmetyczne olei roślinnych.

Szerokie zastosowanie olei roślinnych w kosmetologii wynika właśnie z zależności między kwasami tłuszczowymi obecnymi w olejach oraz sebum. Kwasy tłuszczowe nienasycone oznaczają się bardzo dobrą wchłanialnością. Dzięki niej, dobroczynne właściwości olei kosmetycznych to znacznie więcej niż tworzenie warstwy okluzyjnej zapobiegającej utracie wody. Oleje używane są jako samodzielne kosmetyki na skórę i włosy, a także stanowią bazę formulacji kosmetycznych opartych o składniki rozpuszczalne w tłuszczach. Są nośnikiem cennych składników, m.in. ceramidów, fospolipidów i witamin z grup A, D, E, K. Oleje to nieodłączny składnik emulsji O/W (olej w wodzie). Bez olejów kosmetycznych w zasadzie trudno wyobrazić sobie znaną nam dzisiaj kosmetologię.

Oleje kosmetyczne i ich liczne właściwości we współczesnej kosmetologii

Kwas linolowy (LA omega-6)

Najbardziej cenionym nienasyconym KT występującym w olejach kosmetycznych jest kwas linolowy (LA), zaliczany do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Komórki człowieka nie są w stanie samodzielnie przeprowadzić syntezy tego kwasu. Dostarczając oleje bogate w kwas linolowy, możliwe jest otrzymanie z niego innych kwasów tłuszczowych, których obecnie potrzebuje organizm.

Kwas linolowy w kosmetologii pełni szereg istotnych funkcji. W formułach przeznaczonych cerom suchym poprawia stan bariery hydrolipidowej, normalizuje pracę gruczołów łojowych a także chroni przed transepidermalną utratą wody. W przypadku cer tłustych, związek ten przyczynia się do zmniejszenia produkcji sebum, odblokowania porów i zmniejszenia zaskórników.

Kwas alfa-linolowy to jeden z najcenniejszych kwasów tłuszczowych.

Oleje kosmetyczne a oleje roślinne –jaka jest różnica?

Być może w trakcie dotychczasowej lektury zrodziło Ci się pytanie – czym różni się olej kosmetyczny od oleju spożywczego? Jak w tym podziale umiejscowić oleje roślinne?

Oleje kosmetyczne nie mogą być przeznaczone do spożycia na surowo ani po podgrzaniu. Są bezpieczne do stosowania zewnętrznego na włosy, skórę i paznokcie.

Olej spożywczy, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony jest do celów spożywczych i może być z powodzeniem wykorzystany w kuchni. Większość z nich można spożywać zarówno na surowo jak i po podgrzaniu. Część olejów znanych jest z licznych właściwości prozdrowotnych i przyjmowane są na surowo w roli suplementów diety – np. olej z czarnuszki i olej lniany. Oleje spożywcze z powodzeniem mogą być stosowane także na skórę! W przypadku oleju arganowego, olej spożywczy tłoczony jest z prażonych nasion, a olej kosmetyczny – z nieprażonych. Dobroczynne działanie na skórę obu tych olei jest jednak bardzo podobne. Oleje spożywcze z reguły są droższe (zwłaszcza w przypadku produktów pochodzących z rzadkich surowców, np. orzechów arganowych, pestek malin).

Olej roślinny to każdy olej pochodzący w 100% z procesu tłoczenia części rośliny. Oleje roślinne mogą być więc zarówno kosmetyczne, jak i spożywcze.

Bio, eko, organiczne, zimnotłoczone itd… jaki olej wybrać?

Oleje i inne kosmetyki spotykane na co dzień na sklepowych półkach mają najróżniejsze przymiotniki. Co oznaczają poszczególne z nich, na co zwrócić szczególną uwagę i jak wybrać najlepszy olej kosmetyczny?

Oleje kosmetyczne firmy KEJ są nierafinowane i pochodzą z pierwszego tłoczenia na zimno

Olej z pierwszego tłoczenia

To olej powstały podczas pierwszego tłoczenia nasion i innych części roślin. Taki olej jest najbardziej wartościowy, ale jeszcze nie oznacza to, że najlepszy, ponieważ…

Olej zimnotłoczony

To gwarancja tłoczenia na zimno, bez podgrzewania surowca powyżej 40 stopni Celsjusza, pozwala zachować najcenniejsze składniki oleju. Oleje zimnotłoczone spożywcze należy spożywać na zimno.

Olej rafinowany

W procesie rafinacji olej traci wiele ze swych cennych właściwości. Zyskuje jednak zupełnie nowe – nadaje się do smażenia, przedłuża się data jego przydatności do wykorzystania. Olej rafinowany zazwyczaj ma znacznie łagodniejszy smak i zapach.

Oleje, które znajdziesz w naszej ofercie są nierafinowane, z pierwszego tłoczenia na zimno.

Co w takim razie z określeniami takimi jak „eko”, „bio”, „organic”, „vegan”? Tutaj już niestety sprawa nie jest tak oczywista i poza prostymi definicjami musimy sięgnąć do litery prawa… A to zawsze oznacza pewne zawirowania. 😉

Olej (kosmetyk) naturalny

Kosmetyki naturalne to szerokie pojęcie obejmujące produkty pochodzenia naturalnego. Surowce naturalne, wykorzystane do ich produkcji, to substancje i ich produkty występujące naturalnie w przyrodzie, np. ekstrakty roślinne, oleje roślinne, wosk pszczeli, miód, związki mineralne. W celu uzyskania tychże, stosuje się wyłącznie fizyczne procesy: filtracja, destylacja, ekstrakcja, tłoczenie, suszenie. Ponadto dopuszczalne jest wykorzystanie procesów chemicznych takich jak procesy enzymatyczne i mikrobiologiczne, do których wykorzystane muszą być niemodyfikowane enzymy, bakterie czy grzyby.

W przypadku olejów przymiotnik naturalny oznacza, że jest to 100% olej powstały w wyniku tłoczenia części roślin i nie zawiera dodatkowych substancji.

Olej (kosmetyk) ekologiczny

Kosmetyki ekologiczne to część szerszego zbioru kosmetyków naturalnych. Eko-produkt pochodzi z surowców z certyfikowanych upraw (min 95% składników kosmetyku)

Certyfikowane uprawy zaś są dokładnie regulowane umowami międzynarodowymi. Nie można stosować na nich żadnych sztucznych środków ochrony roślin oraz pestycydów. Dodatkowo, cały proces uprawy musi być neutralny dla środowiska, a opakowanie produktu powinno podlegać recyklingowi i/lub procesowi biodegradacji. Certyfikaty poświadczające o spełnieniu przez produkt kosmetyczny międzynarodowych norm to m.in: ECOCERT, COSMOS, SOIL ASSOCIATION, COSMEBIO.

Olej (kosmetyk) bio = olej (kosmetyk) organiczny

Tutaj zaczynają się schody. Określenie bio, choć bywa stosowane wymiennie z eko, obwarowane jest nieco innymi regulacjami prawnymi. Synonimem dla słowa bio jest organiczny i przymiotniki te mogą być stosowane zamiennie.

Aby kosmetyk mógł być nazwany organicznym, musi spełniać najbardziej restrykcyjne normy. Jego skład musi być w 100% naturalny, nie może zawierać żadnych dodatków syntetycznych takich jak np. pochodne ropy naftowej. Minimum 95% surowców muszą stanowić składniki roślinne. Kosmetyk organiczny nie może być testowany na zwierzętach, a składniki pochodzenia roślinnego i zwierzęcego muszą pochodzić od organizmów niezmodyfikowanych genetycznie. Opakowanie musi być ekologiczne i biodegradowalne, a produkcja kosmetyku oraz uprawa surowców nie może wpływać negatywnie na środowisko naturalne.

Aby oznaczać swój produkt jako kosmetyk bio, należy zwrócić się po specjalny certyfikat. Samo jego uzyskanie jest kosztowane i znacząco podnosi cenę rynkową gotowego produktu. Nazwę kosmetyk bio , kosmetyk organiczny oraz kosmetyk ekologiczny reguluje m.in. standard COSMOS (Cosmetic Organic Standard).

Nie każdy kosmetyk bez certyfikatu jest z góry sztuczny. Wielu producentów nie decyduje się na kosztowny proces nadawania poszczególnych odznaczeń lub w gamie kilkunastu certyfikatów wybierają jeden. Najważniejsza w wyborze odpowiedniego produktu jest świadomość konsumenta. Na szczęście, w obecnych czasach każdy z łatwością może poszerzyć swoją wiedzę i dokonać przemyślanego wyboru.

Olej (kosmetyk) wegański, vege

To produkty, które nie tylko nie zawierają składników odzwierzęcych. Kosmetyk vege nie mógł mieć żadnej styczności ze składnikami odzwierzęcymi na żadnym z etapów produkcji oraz, naturalnie, jest nietestowany na zwierzętach.

Popularne składniki pochodzenia zwierzęcego to m.in.: kolagen, kwas hialuronowy, cysteina, propolis, mleczko pszczele, miód, witamina A, żelatyna, śluz ślimaka, gliceryna, karmin, jedwab, cholesterol, kwas stearynowy czy lanolina. Niektóre z nich pewnie nawet niewprawiony konsument trafnie zaliczy do składników odzwierzęcych (lanolina, produkty pszczele, kolagen rybi). Inne (np. gliceryna czy kwas hialuronowy) są tak powszechnie stosowane z kosmetykach, że zupełnie nie kojarzą się nam z produktem pochodzenia zwierzęcego.

Aby móc legalnie określać produkt jako vege lub vegański, należy posiadać specjalny certyfikat potwierdzający pozytywne przejście przez kosmetyk szeregu testów. Jego brak nie oznacza jednak z góry, że kosmetyk zawiera składniki odzwierzęce lub był na nich testowany. Podobnie jak z kosmetykami organicznymi, świadomy wybór konsumenta nierzadko wykracza poza sprawdzenie oznaczeń na opakowaniu.

Wszystkie nasze oleje kosmetyczne: olej arganowy, jojoba i olej z wiesiołka są organiczne i ekologiczne. Nie były testowane na zwierzętach i nie posiadają składników odzwierzęcych.

Oleje kosmetyczne – jak korzystać z ich właściwości w codziennej pielęgnacji?

Oleje kosmetyczne mogą stanowić bazę pielęgnacji każdego rodzaju cery i włosów. Bogactwo zastosowań sprawia, że w ostatnich latach oleje stają się coraz szerszą gałęzią przemysłu kosmetycznego. Konsumentów uczulamy jednak, aby przede wszystkim kierować się składem INCI olejów kosmetycznych, a nie zawsze zapewnieniami na etykiecie. Olej do włosów, który nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków, zapachów i barwników, z powodzeniem może być stosowany jako oliwka do ciała i na odwrót. 🙂 

Oleje roślinne stosowane na skórę

Oleje kosmetyczne w pielęgnacji skóry mogą pełnić kilka różnych funkcji. Ich dobroczynne właściwości wynikają z budowy cząsteczki oleju, którą omawialiśmy kilka akapitów wyżej. 

Jak wybrać olej kosmetyczny do typu cery?

Oleje kosmetyczne a właściwości oczyszczające skórę 

Oleje, choć może wydawać się to nieintuicyjne, mogą służyć nam do oczyszczania twarzy. Wszystko to dzięki chemicznej zasadzie podobne rozpuszcza podobne. Sebum i zmieszane z nim zanieczyszczenia, a także makijaż i resztki kosmetyków pielęgnacyjnych, rozpuszczają się w oleju. Dzięki temu mogą zostać usunięte z powierzchni skóry łagodną techniką, bez konieczności używania silnych detergentów czy agresywnego tarcia skóry np. wacikiem. 

Więcej o tej metodzie pisaliśmy w artykule: Metoda OCM, czyli jak prawidłowo wykonać demakijaż

Serum olejowe i inne kosmetyki na bazie olei roślinnych 

Oleje kosmetyczne stanowią bazę dla innych, niezwykle cennych dla skóry substancji. Bez nich niemożliwe byłoby korzystanie z dobrodziejstw m.in. ceramidów i fosfolipidów. 

Ceramidy to grupa związków chemicznych naturalnie występujących na naskórku. Wchodzą w skład płaszcza hydrolipidowego, mają za zadanie głównie ograniczyć utratę wody z naskórka. Ich niedobór powoduje suchość i wiotkość skóry, a w dłuższej perspektywie – powstawanie zmarszczek i utratę jędrności skóry. Zaawansowane badania kliniczne umożliwiły stworzenie syntetycznych ceramidów, które – podane na skórę w postaci kosmetyku –  uzupełniają braki naturalnego płaszcza lipidowego. Dzięki temu chronią skórę i tworzą warstwę okluzyjną, ułatwiając wchłanianie się innych substancji w głąb skóry.

Fosfolipidy to szeroka gama związków, wśród których szczególnie ważne we współczesnej kosmetyce są te o funkcji transportującej. To właśnie fosfolipidy rozpuszczone w olejach umożliwiają transport substancji aktywnych w głąb naskórka. 

Pielęgnacja cery to bardzo rozległy temat, dlatego jeśli chcesz dowiedzieć się więcej serdecznie zapraszamy do licznych wpisów z tej kategorii na naszym blogu. 

Oleje kosmetyczne, ich właściwości i zastosowanie na skórę, włosy i paznokcie

Oleje kosmetyczne a pielęgnacja ciała 

Oleje i oliwki są doskonałym zamiennikiem dla wszelkiego rodzaju kremów do pielęgnacji ciała. Nałożone na rozgrzaną po kąpieli skórę szybko się wchłaniają i nie pozostawiają tłustej warstwy.

Pielęgnację ciała olejami z pewnością docenią osoby borykające się z atopowym zapaleniem skóry oraz problemami ze skórą suchą, pękającą, podrażnioną. Wybierając w 100% czyste oleje kosmetyczne unikasz nakładania na ciało chemicznych substancji o nieznanych stężeniach. 

Oleje kosmetyczne, a w szczególności nasz olej z wiesiołka, doskonale radzą sobie z łagodzeniem podrażnień po depilacji. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Skuteczna depilacja? To ta bez podrażnień!

Oleje roślinne stosowane na włosy

Oleje roślinne z powodzeniem mogą być używane do pielęgnacji każdego rodzaju włosów. Wystarczy dobrać odpowiedni kosmetyk i cieszyć się zdrowymi, zadbanymi kosmykami!

Najpopularniejszym sposobem wykorzystania właściwości olei roślinnych jest zabieg olejowania włosów. Na problemy ze skórą głowy pomocne będą olejowe wcierki, a kropelka oleju rozprowadzona na wilgotne końcówki włosów zapobiega puszeniu! 

Więcej artykułów o pielęgnowaniu włosów za pomocą olei znajdziesz w osobnej kategorii na naszym blogu. 

Oleje roślinne i olejki eteryczne – jak je mieszać?

Oleje kosmetyczne stanowią doskonałą bazę do sporządzania własnych mieszanek, których właściwości możesz dopasować do własnych potrzeb i preferencji. Najprostszym sposobem na podkręcenie mocy oleju jest dodanie do niego odpowiednio dobranych olejków eterycznych. 

Wybierając olejki eteryczne do stworzenia własnej mieszanki kieruj się dwoma kryteriami. Po pierwsze: zapach. Niech użytkowanie takiego kosmetyku będzie dla Ciebie prawdziwą chwilą relaksu i wytchnienia. Self care w czystej postaci! Wybierz olejki, które trafiają w Twoje preferencje. Pamiętaj, że możesz je mieszać, aby otrzymać bogatsze kompozycje zapachowe. Przeglądając oferty naszych olejków eterycznych napotkasz podpowiedzi, z jakimi innymi aromatami możesz połączyć dany produkt. 

Po drugie: właściwości. Olejki eteryczne mają liczne zastosowania, z pewnością znajdziesz odpowiedni dla swojego problemu skórnego. Dla cer suchych polecamy olejki z lawendy i mandarynki. Cerom tłustym szczególnie spodobają się olejki eukaliptusowy, z drzewa herbacianego i cytrynowy. Oczywiście to tylko nieliczne przykłady! Zachęcamy do poświęcenia chwili na zagłębienie się w temat niezwykłych olejków eterycznych i ich zastosowań – na naszym blogu czeka na Ciebie dziesiątki artykułów. 

Nasze organiczne oleje kosmetyczne i ich właściwości 

Na końcu pozwolimy się troszkę pochwalić olejami, które są dostępne na wirtualnych półkach naszego sklepu. Wybraliśmy je z największą starannością, dbając o najwyższą jakość produktu i atrakcyjną cenę!

Organiczny bezzapachowy olej arganowy

Zwany płynnym złotem Maroka, może być stosowany na dziesiątki sposobów. Szczególnie polecamy go w pielęgnacji cery dojrzałej. Zawarte w nim składniki opóźniają procesy starzenia się skóry, ujędrniają i uelastyczniają naskórek. Olej arganowy przeciwdziała podrażnieniom a także chroni cerę przed zanieczyszczeniami powietrza i wody. 

W pielęgnacji włosów zniszczonych olej arganowy to nasz absolutny faworyt. Nakładany w formie wcierki wzmacnia cebulki włosów i pobudza je do wzrostu. Włosy suche, zniszczone i puszące się pokochają jego bogatą konsystencję i właściwości odżywcze. 

To olej należący do grupy olei półschnących. Po nałożeniu na skórę potrzebuje kilku, kilkunastu minut na wchłonięcie się. Około 40% jego składu stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli jesteś posiadaczem/posiadaczką cery tłustej lub mieszanej, wciąż możesz korzystać z bogatego składu oleju arganowego. Wypróbuj mieszankę w proporcji 1:1 z olejem schnącym: z wiesiołka lub jojoba. Konsystencja połączonych olei będzie lżejsza i mniej obciążająca dla cery ze skłonnością do przetłuszczania się.

Organiczny olej jojoba złoty 

Olej jojoba to wyjątkowy olej roślinny, którego skład chemiczny przypomina ludzkie sebum. Należy do grupy olejów schnących, co czyni go wprost doskonałym wyborem do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej i problematycznej. Z powodzeniem może być stosowany w technice olejowego oczyszczania skóry. 

Dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej jojoba łatwo się wchłania bez pozostawiania tłustych plam. Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji paznokci, a nakładany na końcówki włosów zapobiega ich puszeniu i zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi i utratą nawilżenia. 

Organiczny olej z wiesiołka 

Olej z wiesiołka wyróżnia się zawartością bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolowego. Choć należy do grupy olejów schnących, polecamy go do każdego rodzaju cery. Wszystko to dzięki unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które regulują pracę gruczołów łojowych i przyspieszają procesy regeneracyjne skóry. Zarówno cera tłusta jak i sucha czy dojrzała skorzysta z dobrodziejstw tego oleju.

Olej z wiesiołka doskonale się wchłania, można traktować go jako bazę do domowych kosmetyków takich jak oliwki i olejowe serum. Skóra pielęgnowana tym olejem staje się miękka, nawilżona i wygładzona. 

Nakładany na włosy i paznokcie, olej z wiesiołka wzmacnia je i chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi. Polecamy zabieg olejowania włosów na podkład z ulubionego hydrolatu – efekty zauważysz już po pierwszym zastosowaniu! 

Najwyższej jakości oleje kosmetyczne - nierafinowane, z pierwszego tłoczenia na zimno - kupisz w KEJ!

Odkryj moc właściwości, które skrywają oleje kosmetyczne firmy KEJ! 

Bibliografia: