Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek limetkowy?

Olejek limetkowy wyróżnia świeży, cytrusowy zapach z nutą kwiatową. Otrzymywany jest z limety (limetki) kwaśnej. Pozyskiwany jest metodą destylacji pary wodnej owoców. Limetka to owoc zbierany z niskiego drzewa lub krzewu, osiągającego do 5 metrów wysokości. Ma owalne, kolczaste liście oraz żółte kwiatostany. Owocem jest kulista jagoda, o żółtawozielonej barwie, która w smaku jest bardzo kwaśna.

Limetka pochodzi prawdopodobnie z Archipelagu Malejskiego, a do Europy i Ameryki została sprowadzona w tym samym czasie, co cytryna. Aktualnie największe uprawy limetki odnotowuje się w Meksyku, Na Kubie, Haiti, Peru i Brazylii.

Do czego wykorzystywany jest olejek limetkowy?

Olejek limetkowy wykorzystywany jest w kosmetologii, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Jest częstym dodatkiem do orzeźwiających napojów o smaku cytrynowym oraz do cukierków tzw. karmelków. Mocno podkreśla smak, nadając im niepowtarzalny aromat.
Olejek często wykorzystywany jest w produkcji wód toaletowych dla mężczyzn, jak również jest jednym z najważniejszych składników górnych nut zapachowych w kompozycjach perfumeryjnych.

Olejek bardzo rzadko używany jest w przemyśle chemii domowej, ze względu na dość wysoką cenę. Jednak, jak każdy olejek cytrusowy, doskonale radzi sobie z nieprzyjemnym zapachem oraz odtłuszczaniem różnych powierzchni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby olejku używać jako naturalnego odświeżacza powietrza i zastosować go w kominku zapachowym. Wystarczy kilka kropli, aby intensywny i przyjemny zapach otoczył nasze wnętrze, odświeżając i niwelując różne zapachy. Czy wiesz, że dodając kilka kropli olejku limetkowego do pralki, będziesz się cieszyć długo przyjemnym zapachem prania? Stosując olejek i ocet do prania, pozbędziesz się również nieprzyjemnego zapachu z pralki.

Jakie właściwości kosmetyczne ma olejek limetkowy?

Olejek limetkowy KEJ polecany jest przede wszystkim do cery tłustej i mieszanej z problemami skórnymi jak wągry i wypryski. Działa tonizująco i ściągająco. Może być zatem używany jako dodatek do toniku lub do wody destylowanej, która w połączeniu z olejkiem limetkowym doskonale odświeży skórę. Olejek działa również rozświetlająco, dlatego warto go stosować jako dodatek do kremu na noc. Olejek można stosować do maseczek ściągających.

Jeśli chcesz, aby Twoja cera była jedwabiście gładka i oczyszczona, proponujemy użyć olejku limetkowego jako dodatek do oleju kosmetycznego, który głęboko wnika w głąb skóry. Proponujemy olejek jojoba, który jest delikatny, pasuje do każdego typu cery, a co najważniejsze, wchłania się całkowicie. Pamiętaj, przed zastosowaniem olejów, spryskaj twarz ulubionym hydrolatem. Użycie hydrolatu przed nałożeniem oleju zapewni cerze kompleksowe nawilżenie.

Pamiętaj, aby olejku limetkowego nie stosować na skórę, która będzie narażona na bezpośredni kontakt ze słońcem. 

Dzięki niesamowitemu zapachowi olejek można stosować podczas kąpieli lub masażu całego ciała. Doskonale nawilży i odświeży skórę, nadając przyjemne uczucie chłodu i orzeźwienia.

Olejek limetkowy KEJ jest idealny na ostatnie dni mijających wakacji. Znasz jego działanie? Podziel się swoją opinią z nami.

Przejdź do sklepu

Zachęcamy do odwiedzenia naszego fanpage’a na Facebooku– bądź na bieżąco z promocjami w internetowym sklepie KEJ!