Olejek cytrynowy — właściwości i zastosowanie

Smak i zapach cytryny jest dobrze znany wszystkim od dzieciństwa. Najczęściej dodawana do herbaty lub wody dla poprawy smaku. Stosowana jako naturalny środek wspomagający odporność. Niesamowicie orzeźwiająca lemoniada to napój, po który chętnie sięgają i dzieci i dorośli. Dodatkowo cytryna wykorzystywana jest do aromatyzowania słodkich napojów, cukierków i wyrobów cukierniczych. W przemyśle farmaceutycznym służy do poprawy smaku i zapachu niektórych lekarstw. Czy wiesz, że cytryna wykorzystywana jest również w kosmetologii? Olejek cytrynowy pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno jest najlepszej jakości i zawiera więcej składników niż ten, który otrzymywany jest metodą destylacji z parą wodną.

Cytryna zwyczajna to drzewo o wiecznie zielonych liściach, sięgające nawet do 6 metrów wysokości. Owoce mają żółtą skórkę i bardzo kwaśny miąższ. Uprawiana jest w krajach o ciepłym klimacie, na lekkiej, żyznej i wilgotnej ziemi. Głównym producentem olejku są Stany Zjednoczone oraz Włochy.

Olejek cytrynowy jest składnikiem wielu perfum, dodaje im lekkości i świeżości. W połączeniu z olejkiem pomarańczowym i bergamotowym stanowi główną nutę cytrusową.

Do czego stosować olejek cytrynowy?

Olejek eteryczny cytrynowy Kej może być dodatkiem do szerokiej gamy produktów do pielęgnacji twarzy. Polecany głównie do cery tłustej i mieszanej oraz tej z problemami skórnymi. Jest częstym dodatkiem do żeli lub pianek do mycia twarzy. Doskonale czyści mieszki skórne i wspomaga walkę z wypryskami na skórze. Olejek stosuje się również do kremu na niedoskonałości cery.

Olejek cytrynowy na piegi i inne przebarwienia

Olejek cytrynowy działa wybielająco i pomaga przy różnych przebarwieniach skórnych. Stosowany co dwa dni w znaczny sposób przyczynia się do rozjaśnienia plam czy niewielkich blizn. Stosować go należy najlepiej na noc. Pamiętaj, żeby zachować ostrożność, gdyż zbyt duża ilość olejku może podrażnić Twoją skórę.

 

Tonik odświeżający

Cytryna ma właściwości odświeżające, dlatego dobrze jest przemywać twarz tonikiem z dodatkiem olejku naturalnego z cytryny. Tonik oczyści twarz, zapewniając jej świeży i promienny wygląd, a cera matowa nabiera blasku. Olejek również świetnie sprawdza się jako składnik olejowego oczyszczania twarzy. O metodzie OCM pisaliśmy tutaj. Jeśli masz cerę suchą, unikaj olejku z cytryny, ponieważ może za bardzo wysuszyć twarz.

Olejek cytrynowy do pielęgnacji ciała

Olejek cytrynowy jest też dodatkiem do wielu kosmetyków antycellulitowych. Doskonale radzi sobie z pomarańczową skórką, ujędrnia i wygładza skórę, pozostawiając przyjemny zapach. Ciepłe kąpiele z dodatkiem olejku nawilżają skórę. Pamiętaj, aby stosować do 5 kropli na pół wanny wody.

Piękne i zdrowe paznokcie to marzenie każdej kobiety. Dzisiaj, kiedy standardem stało się nakładanie lakieru lub hybrydy, ważne jest, aby paznokcie były do tego odpowiednio przygotowane. Rozcieńczony olejek cytrynowy regularnie stosowany na paznokcie, np. z oliwą z oliwek, wzmocni je i zapobiega rozdwajaniu się. Dodatkowo skórki wokół paznokcia są rozjaśnione i zmiękczone. Mieszankę należy wmasowywać delikatnie w okolicach paznokci i pozostawić do całkowitego wchłonięcia się kosmetyku.

Włosy cienkie, pozbawione blasku będą wdzięczne za zabiegi kosmetyczne z dodatkiem olejku cytrynowego. Olejek bowiem wzmocni je, zapewni dłuższą świeżość, dlatego szczególnie olejek cytrynowy polecany jest dla osób z problemami przetłuszczających się włosów i skóry głowy. Jeśli Twoje włosy są słabe i nadmiernie wypadają, wymieszaj olejek cytrynowy i rozmarynowy z niewielką ilością oleju jojoba i nałóż na całą długość włosów, dodatkowo masując skórę głowy. Odczekaj minimum 30 minut, następnie nałóż odżywkę do włosów i spłucz obficie wodą. Osoby o blond włosach mogą używać rozcieńczonego olejku jako naturalny rozjaśniacz.

Dzięki właściwościom odświeżającym olejek cytrynowy, obok szałwiowego czy miętowego, może być stosowany jako dodatek do płynu do płukania jamy ustnej. Użyj maksymalnie 10 kropli na szklankę przegotowanej wody. Preparat stosuj dwa razy dziennie i ciesz się naturalnie świeżym oddechem.

Czy wiesz, że olejek cytrynowy jest pomocny przy domowych pracach porządkowych?

Dodaj kilka kropli olejku do wody i umyj podłogę. Olejek pomaga doczyścić plamy i zanieczyszczenia z różnych powierzchni. Doskonale poradzi sobie z tłustymi palmami w piekarniku, niweluje nieprzyjemny zapach ze zlewu, a nawet z powodzeniem doczyści powierzchnię z kleju. Sprawdzi się również jako naturalny preparat do nabłyszczania mebli. Gdy do butelki z wodą dodasz kilka kropli olejku i rozpylisz w szafie, ubrania będą przyjemnie pachnieć i zachowają na długo świeżość. Nie obawiaj się tłustych plam po olejku.

Jeśli chcesz, aby w Twoim domu czuć było cytrusowy i świeży zapach, zapal olejek cytrynowy w kominku. To znacznie lepsza alternatywa dla świec zapachowych, które często w swoim składzie mają syntetyczne substancje zapachowe. Olejek cytrynowy dobrze komponuje się eukaliptusem, geranium, jałowcem, różą, koprem włoskiem i zapachem ylang.

Przeciwwskazania:

Nie stosować u osób o skłonnościach do reakcji alergicznych, a także na skórę, która ma być wystawiona na działanie promieni słonecznych i lamp UV.

Pamiętaj, że przed użyciem olejku należy wykonać próbę uczuleniową na niewielkiej powierzchni ciała, np. za uchem lub na przedramieniu. Jeśli w ciągu 24h nie pojawi się zaczerwienienie, możesz spokojnie używać ojejku do pielęgnacji ciała.

Przejdź do sklepu

Zachęcamy do odwiedzania naszego fanpage’a na Facebooku – bądź na bieżąco z promocjami w internetowym sklepie KEJ!