Olejek cynamonowy z kory 10 ml

45,00 

Olejek eteryczny cynamonowy z kory KEJ – w 100% naturalny, wegański | Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil

Olejek cynamonowy KEJ otrzymywany jest z młodej kory drzewa cynamonu cejlońskiego rosnącego na ziemiach Sri-Lanki. Rozdrobniony surowiec poddawany jest 5-cio godzinnej destylacji z parą wodną, a następnie zamykany szczelnie w buteleczkach z ciemnego szkła. W procesie tym nie używane są żadne substancje chemiczne, dlatego olejek zachowuje swoje wyjątkowo silne właściwości antyspetyczne. W rzeczywistości cynamon i olejek cynamonowy pochodzący ze Sri-Lanki uznawany jest za produkt najwyższej jakości na całym świecie.

Olejek cynamonowy – właściwości kosmetyczne:

W przemyśle kosmetycznym i chemii gospodarczej olejek cynamonowy stosowany jest do aromatyzowania środków, pielęgnacji jamy ustnej, odświeżaczy powietrza, preparatów deodorujących, odstraszających owady, a także aromatyzujących tytoń. Sam w sobie olejek posiada następujące właściwości:

  • ściągające, rozjaśniające,
  • jest ważnym składnikiem damskich orientalnych kompozycji perfumeryjnych,
  • łagodzi wypryski skórne,
  • zwalcza cellulit i jednocześnie ujędrnia skórę,
  • poprawia ukrwienie skóry.

Jak stosować olejek z kory?

  • w kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 3 krople olejku
  • jako dodatek do gotowych kosmetyków: wzmacniający efekt ich działania
  • do kominka zapachowego: do górnej części wlać wodę, a potem dodać kilka kropli olejku

Olejek eteryczny cynamonowy w aromaterapii

Od lat olejek cynamonowy stosowany jest w aromaterapii jako antyseptyk do inhalacji przy przeziębieniu, grypie, infekcjach wirusowych, zapaleniu gardła i kaszlu. Masaże z dodatkami olejku działają rozgrzewająco, poprawiają krążenie, mogą także łagodzić dolegliwości reumatyczne. Poza tym odpowiednio przygotowane kompresy pomagają w zmaganiach ze zmianami skórnymi, np. kurzajkami*.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Gdzie i jaki olejek cynamonowy kupić?

    Bez wątpienia najważniejszą cechą jest kraj pochodzenia surowca, z którego jest wytwarzany i sprawdzony producent. Drzewa posadzone z tych samych nasion w Indiach dają olejek o wysokiej zawartości aldehydu cynamonowego (ponad 80%) i niewielkiej eugenolu (do 1%). Te, które wyrastają w Chinach zawierają tylko 30% aldehydu i aż 10% ρ-cymenu i α-felendrenu, związków które w olejku cejlońskim niemal nie występują. Olejek KEJ pochodzący z Cejlonu charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością eugenolu (do 13%), przy zawartości aldehydu (60-80%) dlatego właśnie jego działanie jest tak skuteczne..

  • Cena olejku cynamonowego – dlaczego jest wysoka?

    Najwyższej jakości olejek cynamonowy, pozyskiwany na Sri Lance produkowany jest w niewielkich ilościach – do 5 ton rocznie. Na dodatek zdobycie go nie jest łatwe i niestety bardzo kosztowne. Tańsze odpowiedniki często są tak na prawdę mieszankami olejku z gałązek lub liści cynamonowych i syntetycznym eugenolem oraz aldehydem cynamonowym.

Olejek cynamonowy jest cięższy od wody, ma barwę jasnożółtą i posiada korzenny, ciepły, przyjemny zapach z średnio intensywną, trwałą nutą środkową.
W kompozycjach aromaterapeutycznych olejek cynamonowy znakomicie komponuje się na przykład z olejkami:

  • Bergamotowym
  • Cytrynowym
  • Lemongrasowym
  • Lawendowym
  • Mięty pieprzowej

Więcej informacji o tym jak działa olejek cynamonowy znajdziesz tymczasem na naszym blogu.

Tak jak inne olejki, produkt został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u kobiet w ciąży i dzieci
  • Stosowany w nadmiarze może powodować podrażnienie skóry

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. Olejek jest alergenem, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę). Olejek ulega krystalizacji w niskich temperaturach. Aby przywrócić jego ciekłą konsystencję, włóż butelkę z olejkiem anyżowym na chwilę do ciepłej wody.

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil, Cinnamal*, Linalool*, Eugenol*, Limonene*, Benzyl Benzoate*, Coumarin*, Cinnamyl Alcohol*, Geraniol*
* naturalnie występujący w surowcu.

Kraj pochodzenia:
Sri Lanka

Numer katalogowy: 8016-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek cynamonowy z kory 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *