Olejek z kopru włoskiego 10 ml

22,00 

Na stanie

Olejek eteryczny z kopru włoskiego KEJ – w 100% naturalny, wegański |  Foeniculum Vulgare Oil

Olejek koperkowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną zgniecionych walcami owoców kopru włoskiego. Co ciekawe przez wzgląd na tendencję do zbijania się surowca w bryły, kocioł destylacyjny musi być wyposażony w odpowiednie siatki, które umożliwiają równomierny dostęp pary wodnej do owoców kopru. Olejek z kopru włoskiego, inaczej nazywany olejkiem fenkułowym jest szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, spirytusowym i w aromaterapii.

Właściwości olejku z kopru włoskiego

Olejek z kopru włoskiego ma bardzo podobne właściwości co olejek anyżowy. Z uwagi na swój skład chemiczny znakomicie działa na skórę z tendencją do marszczenia i przetłuszczania. Dodatkowo stosowany podczas kąpieli i okładów może pomóc w niwelowaniu śladów po siniakach i lekkich stłuczeniach. Olejek koperkowy jest także powszechnie uznanym specyfikiem w walce z cellulitem. Sam w sobie posiada właściwości:

  • oczyszczające i tonizujące,
  • polecany do skóry tłustej i matowej,
  • stosuje się go w zabiegach antycellulitowych i wyszczuplających,
  • dobrze komponuje się z olejkami – lawendowym, cytrynowym, geraniowym, rozmarynowym.

Jak stosować olejek kopru włoskiego?

  • w kąpieli: wlej do ½ wanny ciepłej wody 4-6 kropli olejku.
  • podczas masażu: wymieszaj 3 krople olejku z łyżką stołową dowolnego oleju bazowego, np. arganowego, jojoba, z wiesiołka lub łyżką oliwy z oliwek.
  • do inhalacji: 3-5 kropli olejku wlane do sauny kosmetycznej wypełnionej ciepłą wodą
  • przy nawanianiu pomieszczeń, używając kominków do aromaterapii
  • do pielęgnacji skóry.

Olejek z kopru włoskiego – działanie

Olejek koperkowy w aromaterapii uznawany jest obecnie jako środek o właściwościach silnie moczopędnych, który stosuje się przy kamicy nerkowej, otyłości i cellulicie. Co ciekawe ma też działanie mlekopędne. Wedle wyników badań wpływa na układ hormonalny kobiet, dlatego może również pomóc przy dolegliwościach związanych z menopauzą. Używany do masażu pomaga łagodzić zaburzenia gastryczne, niestrawność, obstrukcję, zatrucia pokarmowe, nudności i wymioty, zwłaszcza spowodowane stresem, a nawet uciążliwą czkawkę. Kobiety przechodzące okres przekwitania powinny rozważyć kąpiele i inhalacje z olejkiem kopru włoskiego. Mogą one złagodzić uderzenia gorąca, problemy ze snem, nerwowość i ogólne przygnębienie*.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku z kopru włoskiego?

  • Olejek z kopru włoskiego dla noworodka

    Olejek eteryczny koperkowy do stosowania zewnętrznego nie pomoże na kolkę niemowlęcą, co więcej jest niezalecany dla małych dzieci. Tradycyjnie używany do tego celu olejek to tak na prawdę mieszanka olejku koperkowego z farmaceutycznym olejem sojowym. Produkt tu opisywany nie nadaje się do spożycia! Może jednak przydać się karmiącym mamom, gdyż używany w aromaterapii działa mlekopędnie.

  • Jaki olejek na ukąszenia owadów?

    Olejki lawendowy, z drzewa herbacianego, mięty pieprzowej czy lemongrasowy skutecznie łagodzą swędzenie i pieczenie po ukąszeniach owadów. Olejek kopru włoskiego można natomiast stosować stricte do usuwania trujących substancji po ukąszeniach owadów.

  • Porady KEJ

    Podczas używania olejku fenkułowego koniecznie należy stosować się do wytycznych dotyczących maksymalnych dawek, jakie należy przyjmować. Zwiększenie ich może wywołać niepożądane objawy takie jak odurzenie, drgawki, podrażnienie żołądka. Przyjęty w wyraźnie zbyt obfitej dawce ma działanie narkotyzujące.

Olejek z kopru włoskiego pachnie mocno anyżkowo, korzennie. Posiada zapach nuty od wysokiej do średniej.

Tak jak inne olejki eteryczne KEJ olejek koperkowy został przebadany dermatologicznie i jest zarejestrowany w europejskiej bazie CPNP.

Przeciwwskazania:

  • Nie stosować u kobiet w ciąży i chorych na epilepsję.

Uwaga: Nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Olejek jest produktem kosmetycznym. Produkt nie jest wyrobem medycznym, ani produktem leczniczym. Stosowanie produktu kosmetycznego nie może zastępować stosowania produktu leczniczego, a w przypadku choroby należy zasięgnąć porady lekarza.

Do stosowania zewnętrznego.

Ingredients/Składniki INCI:
Foeniculum Vulgare Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*
*naturalnie występujący w surowcu.

Numer katalogowy: 8013-0010

*Najcenniejsze olejki eteryczne, cz. II, Anna Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź

Opinie

Nie ma jeszcze opinii o tym produkcie
Dodaj opinie
Pokaż opinie

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olejek z kopru włoskiego 10 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *